Хто хоче стати Херсонським міським головою: аналіз липня 2020

4 года назад 0

Вибори Херсонського міського голови, а саме передчасна виборча кампанія, вже в розпалі. Потенційні кандидати організовують штаби, грають м’язами, шукають прибічників та приборкують опонентів. Спробуємо проаналізувати поточну ситуацію.

Зважаючи на зміни до виборчого кодексу, висуватись кандидатами можуть виключно громадяни України, що є членами політичних партій. Також партія має сплатити внесок за висування кандидатів. Окремо оплачуються списки і окремо кандидатури на пости міських, сільських та селищних голів. Карантин, оголошений через коронавірусну інфекцію, вніс корективи в проведення виборчої кампанії. Офіційно – кампанія ще не розпочалась, але неофіційно кандидати в депутати та міські голови активно включились в роздачу продуктових наборів, антисептиків, засобів індивідуального захист і, навіть, апаратів штучної вентиляції легень.

Партії також потроху оприлюднюють інформацію, кого планують подавати кандидатом на Херсонського міського голову.

“СЛУГА НАРОДУ”

Пауза з оголошенням кандидата від монобільшості в Верховній Раді затягнулась. Кого тільки не озвучували за цей період – Дьякова (депутат міськради, голова ОСББ), Кирилов (ректор Херсонського аграрно-економічного університету), Олійник (директор машинобудівного заводу). Тим часом місцева “Бізнес-асоціація “Ми-Херсонці” вже пішла працювати на народного депутата Колихаєва, що заявив про бажання бути Херсонським міським головою. Чи буде “СЛУГА НАРОДУ” зливатися під Колихаєва?

“ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”

Партія, кандидат від якої (Бойко) прийшов на президентських виборах по області другим – це дуже серйозно. Патріотичні сили розрізнені і це вчергове дає можливість реваншу тим, хто налаштований проросійськи. Місцева організація вже провела збори і висунула Опанащенка на Херсонського міського голову.

“БАТЬКІВЩИНА”

Дивно виглядає тиша в місцевом осередку. Зважаючи на те, що Тимошенко підтримала Ляшка на позачергових виборах в 208 окрузі, можливо що і в Херсоні депутати від РПЛ поєднуватимуться з “Батьківщиною” чи йтимуть одним блоком.

 

Богданов

Депутат Херсонської міської ради (УКРОП), багатодітний батько, майстер гри в шахи та вибудов різноманітних комбінацій увійшов до складу депутатської групи “За майбутнє”. Висування Богданова на посаду Херсонського міського голови ймовірне, але комфортніше йому було б у списку після Урсуленко. Це дає простір для маніпуляцій та відтягує відповідальність в разі необхідності приймання непопулярних рішень.

Кирилов

Партія “СЛУГА НАРОДУ”, що виграла президентські та парламентські вибори, сподівається набрати достатньо голосів і на місцевих. Незважаючи на анонсований “куратором Київської та Херсонської областей” народним депутатом Дубінським конкурс чи праймеріз, було завчасно оголошено кандидатуру Кирилова Юрія Євгеновича. Кирилов – ректор Херсонського економіко-аграрного університету. Але невдовзі Кирилов спростував чутки.
Вибір можливої кандидатури від “Зе!” дивує, адже на позачергових парламентських виборах по округу 183 кандидат Кирилов набрав 6066 голосів, пропустив попереду себе кандидата Опанащенка та програвши кандидату від “СЛУГА НАРОДУ” Вагнєр Вікторії Олександрівні. Щоправда, на Опанащенка працювала сітка з голосувальниками в білих кепках, а в окремих дільничних комісіях через плутанину та поспіх проставили штамп “ВИБУВ” навпроти прізвища Кирилова. Це суттєво не вплинуло на результати голосування, але ставити на Кирилова – це явно підігравати тому самому Опанащенку чи іншому кандидату від ОПЗЖ.

Кияновський

Директор “Школи гуманітарної праці”, багаторічний депутат міської та обласної ради, член “Нашої України”, а потім “Партії регіонів” та “Опозиційного блоку”, який вміє домовитись і з правоохоронними органами, і з будь-якою діючою владою, поки що вичікує і  не оголошує себе кандидатом. Важливу роль зіграла ситуація з відчуженням комунальної власності, в тому числі приміщень бібліотек, яку не вдалось завершити в цій депутатській каденції через активність Урсуленко та правоохоронних органів.

Козаков

З наявної інформації зрозуміло, що діючий Херсонський міський голова Миколаєнко Володимир Васильович згоден мирно піти з посади до онуків, замінивши себе на нинішнього заступника Херсонського міського голови Козакова Ігоря Володимировича. Нелюстрований голова місцевого осередку “Партії регіонів”, екс-керівник херсонського “Водоканалу”, контроль за яким він зберіг через нинішнього керівника, депутата Чемериса Михайла Васильовича (Самопоміч, позафракційний). В черговий раз, розривши самопливний каналізаційний колектор, тепер в Таврійському мікрорайоні, Козаков та Чемерис через рішення сесії Херсонської міської ради намагаються виділити кошти на ремонт. Апелюють до того, що без води та каналізації можуть залишитись 15 тисяч мешканців Херсона. В місцевих ЗМІ вже з’явилась інформація, що вартість робіт (6 мільйонів гривень) може бути завищеною. Таку ж інформацію оприлюднили депутати під час виступів на сесії Херсонської міської ради, тому питання виділення коштів на санацію (ремонт) каналізаційного колектору довго було підвішене. Проголосувати виділення коштів змогли лише 9 липня 2020 року.

Колихаєв

Діючий народний депутат України (184, самовисуванець), багаторічний бізнесмен в аграрному секторі (зерноторгівельна компанія), власник спортивного клубу “Продексім” (футзал), гривневий мільйонер. Старт кампаніїї Колихаєва почався надзвичайно креативно – на території колишнього готелю “Фрегат”, яка була в занедбаному стані, розмістили 13 фігур динозаврів та символічне зображення земної кулі, таким чином “реконструювавши” фонтан. Як завірили організатори, “Благодійний фонд Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”, вже восени динозаврів з фонтану приберуть і перевезуть на іншу локацію на території ТРЦ “Фабрика”. Бренд “Нам тут жити” активно розкручується як в Херсоні, так і по області. Вже створено депутатську групу в Херсонській міській раді.

Кулешов

Колишній співробітник поліції, учасник АТО/ООС. Балотувався в народні депутати України по 183 виборчому округу в 2019 році, не переміг. Компаньон Стремоусова.

Мамедов

Садіяр Мамедов (на фото зі Стремоусовим – з правого боку) – колишній член виконавчого комітету, учасник АТО. Його пов’язують з власниками ресторану “Стамбул” в центрі міста на вулиці Суворова, навпроти ТРЦ “Суворовський”. Зараз “Стамбул” не працює – вочевидь, бізнес не пережив карантину. Мамедова підтримує одна з місцевих організації учасників АТО/ООС, також він відмітився організацією танців для пенсіонерів в Шевченківському (Міському) парку. Балотувався в народні депутати в 2019 році, але програв.

Мангер

Голова Херсонської обласної ради (ВО “Батьківщина”) зараз знаходиться в СІЗО СБУ як головний підозрюваний у замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень в.о.керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, радниці Херсонського міського голови Гандзюк Катерині Вікторівні. Внаслідок нападу Гандзюк померла у лікарні. Але це, в разі чого, не заважатиме Мангеру балотуватись – адже остаточного вироку ще не винесено, сам він вважає себе невинуватим і цієї ж версії дотримуються адвокати. При цьому репутація як політика вже знищена.

Опанащенко

Кампанія багаторазового учасника виборів Опанащенка вчергове показує – витрачені кошти і відсутність результату. Це вже було не один раз. Місто заповнюється рекламою, проплачується сітка з голосуючих, але на виході – нічого. Щоправда, цього разу голосування “Опанащенко – міський голова” та обличчя депутата Устинова як фронт-мена виборчого списку до Херсонської міської ради (інакше Устинов не виграє вибори) обіцяє, що фракція ОПЗЖ в наступному депутатському скликанні буде. Цього разу Опанащенко на бордах – майже без волосся.

Сальдо

Кандидат – “важковаговик”, двічі Херсонський міський голова, екс-народний депутат України, депутат Херсонської міської ради від політичної партії “Наш Край”, заможна людина. Це все про Сальдо Володимира Васильовича. Незважаючи на поважний вік (в цьому році Сальдо святкував 64-річчя), кандидат повен сил, має в запасі власну партію “Блок Володимира Сальдо” (її очолює сестра Пастуха Ігоря Олександровича, Ірина Хруник, а сам Пастух – це чоловік голови виборчої комісії Пастух Оксани Вікторівни), зміг виплутатись з “Домініканської історії” та відбиває зазіхання колишніх компаньонів Сандиків на майно, серед якого – офісний центр на вулиці Лютеранській, 24. Серед іншого – лазнєвий комплекс “Затєрянний мір”, в якому окрім лазні є тренажери та готель з кафе та стоянкою. Будівництво багатоповерхівки на площі Ганнібала в Херсоні – це теж Сальдо.

Семенчев

Якщо кажемо про вибори – гріх не згадати Антонівського селищного голову Семенчева. Це молодший син депутата Семенчева, керівника КП “Гарантія”. Семенчев впевнено перемагає в Антонівці, а от у Херсоні з впізнаваністю та популярністю не дуже. Але через те, що всі навколо нього підтримують його, на вибори в Херсоні обов’язково піде і знову їх програє. На виборах – 2019 року намагався мімікрувати під “Зе!”, до цього – очолював місцевий осередок партії “ОСНОВА“.

Стремоусов

Багатодітний батько (4 власних і 1 від першого браку дружини), керівник ТОВ “Інформаційна агенція “Таврія Ньюз”, активний користувач соцмереж, неодноразово відвідував з сім’єю Крим після окупації. Працює разом з Кулешовим. Балотувався в народні депутати в 2019 році по 182 округу, програв. На 9 травня влаштував провокацію з трансляцією онлайн параду, який нібито відбувався в Херсоні. Насправді – запустив запис минулорічного параду.

Тютюнник

Один з керівників місцевого осередку “Національного Корпусу”, активно веде власний телеграм-канал “Тирон сказал” (Тірон – це прізвисько чи “позивний”?). Почав співпрацювати з Стремоусовим. Має дві кримінальні справи в стадії розслідування (за побиття та за підпал ресторану) та сторінку на ресурсі “Миротворець”.

Урсуленко

Урсуленко (на фото – з лівого боку) поки що єдина жінка, що могла б подати кандидатуру на Херсонського міського голову. Офіційний гривневий мільйонер. Пройшовши до міської ради від “Блоку Петра Порошенка “Солідарність”, зараз Урсуленко увійшла до депутатської групи “За майбутнє”, яку очолив депутат Херсонської міської ради (УКРОП) Богданов Віталій Володимирович. Останнім часом Урсуленко активно виступила проти приватизації 87 об’єктів комунальної власності, неодноразово подавала до суду як на Херсонського міського голову Миколаєнка, так і на керівницю Управління комунальної власності Вербицьку.

Аналіз ситуації на кінець липня

З конкурентів Сальдо міг бути лише діючий міський голова (адмінресурс), але, як вже було вказано – Миколаєнко від виборів самоусунувся, зробивши ставку на амбітного Козакова. Щоправда, для Сальдо Козаков – не конкурент, різні маштаби. А от Колихаєв , незважаючи на нульову впізнаваність на початку кампанії, за опитуваннями в місцевих телеграм-каналах міг би обійти Сальдо при виході в другий тур. До цього можна додати фішку кампанії – “Парк Юрського періоду” з динозаврами.

Варіант з відставкою секретаря Херсонської міської ради Урсуленко та заміною її на Сальдо чи Устинова – не відкидається, бо Херсонський міський голова не може зібрати сесію, не вистачає буквально по одному депутату чи на початок сесії, чи одразу після перерви. Таким чином і Миколаєнко, і Урсуленко тягнуть час. Вихід на посаду секретаря дає доступ до адмінресурсу і для Сальдо це не було б зайвим.

Поєднання непоєднуваного (Тютюнник-Кулешов-Стремоусов) в разі необхідності може набрати голосів достатньо для входження групи депутатів до міської ради. Вони активно використовують ситуацію з кредитною спілкою “Громада”, обробляючи невдоволених вкладників. Це потенційні голоси на виборах, пенсіонери підуть та проголосують.

Урсуленко має шанси стати Херсонським міським головою чи знову секретарем, якщо “За майбутнє” пройде в міську раду. Це можливо, якщо Урсуленко дадуть очолити виборчий список, як Устинову, та активної рекламної кампанії та партійної роботи.

Але при тому, що досі майже 30% виборців не знають, за кого голосуватимуть, боротьба йтиме за кожен голос і різниця буде досить невеликою. Інший варіант – це “вибори в один тур” і 50% + 1 голос. Але для цього будь-кому з кандидатів треба докласти нереальних зусиль, як фінансових, так і фізичних.  В цьому мають допомогти штаби кандидатів.

Хто з херсонських політиків, депутатів та журналістів долучився до штабної роботи на кандидатів в 2020 році – в одному з наступних матеріалів.