Чи можна змішувати вакцини?

2 года назад 0

У Міністерстві охорони здоров’я України поки не радять змішувати CoronaVac з іншими вакцинами.

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, змішування CoronaVac з іншими вакцинами наразі не відповідає наявним інструкціям та протоколам.

«Я б радив, все ж таки, дотримуватися вимог доказової медицини – використовувати комбінації, які довели свою безпечність. Наразі змішування дозволено мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга — вакциною мРНК», – зазначив Ігор Кузін.

Наразі у МОЗ не мають статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин, бо в електронній системі охорони здоров’я відображається лише загальна кількість проведених щеплень. Доступ до цієї інформації є лише у лікаря або у вакцинальної бригади, яка проводить щеплення.

У міністерстві зазначають, що випадки змішування CoronaVac з іншими вакцинами є порушенням, за яке відповідатиме медпрацівник, який проводить щеплення.

Нагадаємо, що CoronaVac/Sinovac Biotech – це інактивована вакцина, яка містить у собі «вбитий» вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Анатолій НІКОЛАЄВ.