Депутати Херсонської облради закликають Кабмін виділити 169 млн грн на дооснащення Південного центру радіаційної терапії

3 года назад 0

Депутати Херсонської обласної ради VIII скликання підтримали звернення до Кабінету Міністрів України щодо виділення у 2021 році коштів з Державного бюджету України для оснащення Південного центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру.

«Ми, депутати Херсонської обласної ради VІІІ скликання, глибоко стурбовані вкрай напруженою ситуацією з онкологічною захворюваністю у Херсонській області. Протягом останніх трьох років за даними Національного канцер-реєстру Херсонська область знаходиться на 3 місці в Україні за високим рівнем онкологічної захворюваності. На обліку перебуває понад 32 тис. хворих на рак мешканців Херсонської області. Рівень смертності від онкологічних захворювань у Херсонській області на 10% вище середнього в Україні. Щоденно у Херсонській області виявляється 10 нових випадків раку та помирає від раку 6 хворих», – йдеться у зверненні.

Кожного дня понад 50 пацієнтів отримують променеву терапію на лінійному прискорювачі, що був придбаний у 2020 році за кошти державного, обласного та бюджетів ОТГ і благодійних внесків громадян, загальною вартістю 67 760,000 тис. грн.

Однак, потреба у такому лікуванні лише Херсонської області складає щоденно понад 100 пацієнтів. Крім цього, є потреба у лікуванні онкологічних хворих Миколаївської та Одеської областей, у яких відсутнє подібне обладнання і необхідні приміщення.

Для забезпечення безперервності променевого лікування хворих на рак, впровадження радіохірургії, необхідно додатково ще два-три лінійних прискорювача, МРТ, ОФЕКТ-КТ та інше радіологічне обладнання, приміщення для яких вже збудовані та відповідають вимогам радіаційної безпеки. Для повного оснащення Центру за кошти Державного бюджету попередньо планувалася закупівля медичного обладнання на загальну суму 600 млн грн протягом трьох етапів.

«Враховуючи вищевикладене, важливість і соціальну значимість проблеми лікування онкологічних хворих у Херсонській області, ми, депутати Херсонської обласної ради VIII скликання, звертаємось до Кабінету Міністрів України із закликом щодо виділення цільових коштів з Державного бюджету України у 2021 році у вигляді «Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» у сумі 169 млн грн з метою оснащення Південного центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру», – резюмували обласні обранці.