Добувати медичний кисень Херсонщині дедалі важче

2 года назад 0

Заяву заступника голови Херсонської облдержадміністрації Миколи Якименко про те, що запасів кисню у ковідних лікарнях регіону вистачить лише на три доби, жителі краю сприйняли з острахом. Адже без кисню багатьом хворим на важку форму пневмонії, викликану коронавірусом, просто не вижити. То що ж відбувається, і чи варто панікувати?

— Щоденна витрата медичного кисню у стаціонарах області сьогодні складає 12-13 тонн. А ємностей маємо на сорок тонн. І це не рахуючи кисневих станцій у лікарнях районного значення. Тобто проблема в тому, аби ці ємності вчасно заповнювати. Оскільки потреба в кисні зростає по всій Україні, його нині розподіляють «у ручному режимі», створюючи перешкоди для його вивезення за межі «своїх» областей. На Херсонщині ж свого виробництва медичного кисню немає – хоч-не хоч, його доводиться регулярно закуповувати на Миколаєвщині, Одещині, у Дніпрі, часом проводячи заради цього якісь «партизанські» операції. Вихід бачу в тому, аби збільшувати мережу кисневих станцій. І ще три з них на додачу до вже існуючих незабаром запрацюють у лікарнях Нової Каховки та Генічеська, клінічної лікарні імені Карабелеша у Херсоні, — каже головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич.

Для тих лікарень регіону, які не мають кріоциліндрів потрібної ємності чи тих же кисневих станцій, ще влітку придбали та розвезли близько вісімсот кисневих балонів. Та й цього виявилося недостатньо – адже споживання медичного кисню у «третю хвилю» коронавірусної епідемії вже зросло в чотири рази, й продовжує збільшуватися чи не щодня. Зокрема, й балонів згаданим стаціонарам потрібно більше. 

Лікарня селища Білозерка, де нині приймають ковідних хворих і з Херсона, через соціальні мережі вже звернулася із проханням надати такі балони у користування до тих, хто їх має. «У нас 123 ліжко-місця, з яких вісімдесят відсотків підключені до постачання кисню, — каже директор Білозерської ЦРЛ Дмитро Доманський. – Нині його витрата сягає від 35 до 70 балонів на добу, але вона росте, і без запасу таких ємностей можемо не впоратися. Тому й дуже просимо надати у користування ще хоча б 15-20 балонів».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.