Дві найбільші лікарні Херсонщини хочуть реконструювати

3 года назад 0

Мрія на півтора мільярди

Амбітний проект реконструкції дитячої обласної клінічної лікарні розробляють у Херсоні. Його вартість, за регіональними мірками, захмарна, і може сягати 750 мільйонів гривень. За ці гроші впродовж двох років збираються провести оновлення й термомодернізацію усіх будівель стаціонару, наситити новим обладнанням реанімацію, хірургічні бокси, стерилізаційні та приймальне відділення, провести благоустрій прилеглої території. Ця реконструкція не те що назріла, а навіть перезріла – існуючі  корпуси ДОКЛ не відали її з півсторіччя! 

Наразі вже почали розробку ескізного проекту й кошторису робіт, зазначає директор лікарні Інна Холодняк. Але невідомо, чи знайдуть на них потрібну суму і коли саме. У обласному бюджеті її немає, і навряд чи вона з’явиться там у недалекому майбутньому. Сподівання на те, що реконструкцію включать до програми «Велике будівництво» на 2022-й. Цю пропозицію вже підтримали у Міністерстві охорони здоров’я України, і тепер черга за Кабміном. 

Та лікарі до занадто оптимістичних прогнозів ставляться з пересторогою. Адже близько десятиріччя тому державна та регіональна влада вже оголошувала про грандіозні наміри звести у Херсоні сучасний перинатальний центр, який мав коштувати до сотні мільйонів гривень. Були запальні промови, поїздки до Херсона з оглядом місця під майбутній об’єкт державних мужів. Але далі «паперової» стадії процес так і не посунувся. А тепер про перинатальний центр і зовсім перестали згадувати. Аби так само не вийшло і з новими «наполеонівськими планами». Адже йдеться про реконструкцію навіть не однієї дитячої, а ще й «дорослої» обласної клінічної лікарні, тобто загалом у державній скарбничці потрібно відшукати захмарні півтора мільярди гривень! Чи вийде це за нинішньої скрути з бюджетними доходами – хтозна.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.