Епідемія грипу на Херсонщині: як поєднати вакцинацію від грипу та щеплення від коронавірусу

3 года назад 0

Минулий епідемічний сезон медики вважають унікальним, оскільки українці майже не хворіли грипом. На сезон 21/22 прогноз невтішний і очікується, що грип набере обертів. Протягом наступних двох місяців очікують пік захворюваності на грип та ГРВІ.

Одним із дієвих засобів захистити себе від грипу є вакцинація. Журналісти «Першого регіонального» поспілкувалися з епідеміологом – завідувачкою відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Херсонського обласного центру контролю та профілактики хвороб, Наталією Єрємєєвою та дізналися, які типи грипу можуть прийти до України й як поєднати вакцинацію від грипу та щеплення від коронавірусу .

Як повідомила Наталія Володимирівна, цьогоріч ВООЗ прогнозує циркуляцію в Україні таких вірусів грипу :

вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;

вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);

вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);

вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Наталія Єрємєєва :

«Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати у цьому епідсезоні. В Україні доступні три види вакцини: Джісі Флю Квадривалент (Південна Корея), Ваксігрип Тетра (Франція) й Інфлувак Тетра (Нідерланди)».

 

Кому можна отримати щеплення та як це зробити ?

 

Вакцинуватися можна дітям від 6 місяців. Щеплення є не обов’язковим, а рекомендованим, особливо людям з груп ризику –  люди старші 60 років, діти, люди, які мають супутні захворювання, люди, які працюють в місцях великого скупчення людей.

Наталія Єрємєєва:

«Вакцинуватися необхідно кожного року, щоб захистити себе і своїх близьких від важкого перебігу захворювання. Бажано щепитися на початку епідсезону у вересні-листопаді».

Епідеміолог також звертає увагу на протипоказання , за наявності яких, вакцину робити не варто .

Наталія Єрємєєва :

«Треба відкласти щеплення, якщо людина захворіла чи має температуру тіла вище за 38 °С. А також не варто робити вакцинацію, якщо людина раніше мала важку алергічну реакцію від препарату».

Робити щеплення рекомендують тільки після консультації із сімейним лікарем , а дітям – з педіатром , який підтвердить стан здоров’я та випише рецепт, за яким і продадуть вакцину.

В аптеки Херсонщини препарат ще не надійшов. За бажанням, замовити його можна онлайн. Щеплення роблять в приватних клініках. Щодо ціни, то у аптеках вартість вакцини близько 300 гривень.

  Як поєднати вакцинацію від грипу та ковіду?

 

Як зазначила Наталія Єрємєєва, вакцину від грипу рекомендовано робити після повного курсу вакцинації від ковіду. Епідеміолог особливо звертає увагу, що між вакцинацією від ковіду та щепленням від грипу має пройти не менше двох тижнів.

Також важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від Covid-19 і навпаки.

Катерина Чобітько