Генічеських депутатів закликали щепитись будь-якою вакциною

3 года назад 0

На останній сесії Генічеської міської ради голова Олександр Тулупов запропонував новопризначеному директору центру первинної медико-санітарної допомоги Дмитру Максименку виступити з теми вакцинації від коронавірусу. Олександр Васильович повідомив, що сам напередодні вакцинувався, і нагадав депутатам: «Через COVID померла наша колега Світлана Красноцвєтова».

Дмитро Максименко зазначив, що у ЦПМСД є всі 4 вакцини, зареєстровані ВООЗ. А депутатам, які побажали щепитись Pfizer, відповів, що наразі її бережуть для тих, хто вакцинувався нею перший раз.

«Але нам обіцяють, що вакцина надходитиме у достатній кількості, — зазначив Дмитро Миколайович. — До речі, Pfizer – це не вакцина, а фірма-виробних медичних продуктів. Вакцина називається Comirnaty, і вона нічим не краща і не гірша за інші. Взагалі ж, немає вакцин поганих і гарних, є ефективні і неефективні. Всі, які у нас є, це — ефективні. Вакцинуватися можна будь-якою. У нас, думаю, є місяць до спалаху».

Епідемія ж, за словами директора ЦПМСД і прогнозами вчених, триватиме 7 — 8 років. «Ми можемо або двічі перехворіти, або двічі вакцинуватися, — сказав лікар. — Потім раз на рік потрібно ревакцинуватися».

«Альтернативи вакцинації немає», — доповнив колегу після сесії завідувач Генічеської станції екстреної (швидкої) допомоги і медицини катастроф Валерій Дронов. За його словами, щодня «швидкі» госпіталізують по 1 — 2 хворих з пневмонією і підозрою на коронавірус. А поки йде діагностика, з’являється велика кількість контактних хворих.

Серед його підлеглих, повідомив Валерій Іванович, вакцинованих — більше 90 %. Приклад всім подав сам завідувач. І вакцинація вже дала позитивні результати. Днями на COVID-19 захворіла вся родина працівника бригади «швидкої» в Іванівці. Однак сам він хвороби уникнув, бо вакцинувався.

Андрій БЕЙНИК.

Фото автора.