Херсонці із туберкульозом ще й від коронавірусу потерпають

3 года назад 0

Серед херсонців розповсюджене наївне переконання в тому, що люди з туберкульозом не інфікуються коронавірусом – буцімто паличка Коха не допускає конкурентів у легеневе середовище свого існування. Однак фахівці рішуче спростовують цю помилкову думку. Адже ковідні хворі вже є й поміж «туберкульозників»!

— З початку епідемії зафіксували чотири випадки зараження на СОVID-19 пацієнтів із туберкульозом. На щастя, коронавірус вони перенесли у легкій формі, і ніхто не помер. Та є інша біда: херсонці, буває, плутають коронавірус із туберкульозом. Адже симптоми цих недуг в дечому схожі – пітливість, кашель. Днями на прийом з’явилася 54-річна жінка. Вона підхопила туберкульоз, і запустила хворобу до того, що її легені ледь не повністю заповнилися гноєм – торакальний хірург відкачав його 1,7 літра! Коли запитала її, чому так довго не вдавалася до лікування, жінка зізналася: була переконана, що її повільно убиває саме коронавірус, і не вважала пройти точну діагностику. До того ж, вона така не одна: інший 44-річний пацієнт дотягнув до того, що недуга фактично «зжерла» його легені – чоловік потрапив до нас уже в агонії, і помер за сорок хвилин. За статистикою, таких запущених випадків стало більше – при тому, що захворюваність на туберкульоз в регіоні зменшилася на чверть, — стурбована медичний директор комунального неприбуткового фтизіопульмонологічного центру (колишній облтубдиспансер) Херсонської обласної ради Галина Коваль.

Аби визначитися, чи не підхопив туберкульоз, мешканцям Херсонщини не конче потрібно їхати до обласного центру. Достатньо здати зразок мокротиння у своєму ФАПі. Його транспортують до районної лікарні, і звідти забере машина фтизіопульмонологічного центру, яка регулярно об’їжджає медзаклади в глибинці. Якщо хворий на туберкульоз інфікувався ще й на COVID-19, йому знову ж таки дорога до фтизіопульмонологічного центру. Тут облаштували на подібний випадок кілька палат, і за потреби готові відвести під цю категорію пацієнтів хоч сто ліжко-місць. Хоча для всіх краще було б, звичайно, аби така потреба не виникала.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.