Херсонець житиме з титановим хребтом

3 года назад 0

З титановим «телескопом» у спині решту життя ходитиме 41-річний херсонець. Можливо, буде не дуже комфортно,але альтернатива – повна нерухомість. Нещодавно городянин упав з дерева, і в обласній клінічній лікарні з’ясували, що в нього переламаний десятий хребець у хребті. Але й то ще було не все: дев’ятий хребець також виявився пошкодженим через запалення диску! Постала необхідність видаляти два хребця, й встановлювати штучну конструкцію їм на заміну. І то була навіть не одна, а дві дуже складні операції загальною тривалістю сім годин, в якій брала участь бригада із трьома нейрохірургами.

— Спершу просто через шкіру пацієнта зробили півторасантиметрові проколи, через які зафіксували положення сьомого, восьмого, одинадцятого й дванадцятого хребців. Потім повернули чоловіка на бік, і через грудну клітину видалили зруйновані хребці, встановивши замість них телескопічний титановий протез. Він розсунувся до максимуму, щойно його встановили, відновивши функції хребта. І вже наступного дня прооперований пацієнт пішов своїми ногами – болі в спині його більше не турбують, — розповів завідуючий відділом нейрохірургії обласної клінічної лікарні Херсона Олексій Леонтьєв.

Олексій Леонтьєв нагадує: симптомами запалення хребта можуть бути болі в спині, млявість, підвищення температури. Спричиняють його, як правило, хронічні інфекції – від гепатиту до ВІЛ. Однак сучасна техніка дозволяє виявити недугу на ранній стадії її розвитку, за допомогою магніто-резонансного томографу . Тож якщо у вас теж виникла така проблема, не полінуйтеся звернутися до лікаря, та за його направленням пройти МРТ. Адже якщо з лікуванням хвороби затягувати, наслідки можуть бути сумними. Як це й сталося із херсонцем, врятованим досвідченими нейрохірургами обласної клінічної лікарні Херсона.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.