Як херсонські нацгвардійці коронавірус долають

3 года назад 0

Здається, для розповсюдження коронавірусу немає на Херсонщині перешкод – він усюди. Та виявляється, якщо жорстко дотримуватися тих самих звичних карантинних норм та вчасно проходити тестування, ковід не такий уже й страшний. І це на своєму прикладі демонструють бійці дислокованого в Херсоні батальйону Національної гвардії України. З початку епідемії COVID-19 у цій військовій частині 3056 коронавірус підхопили всього п’ятнадцять контрактників – менше трьох відсотків від усього особового складу. Причому жодному з них не знадобилася шпиталізації! На лікарняному ліжку побував тільки один військовослужбовець із запаленням легень, але в нього якраз коронавірусу не виявили.

То в чому ж секрет? А ніякого секрету немає – є тільки скрупульозне дотримання карантинних норм і обмежень. Скажімо, медичні маски у херсонському батальйоні НГУ носять усі, без жодних винятків і привілеїв. Якщо з’явився на території частини без маски, на перший раз від командира отримуєш зауваження, на другий – догану із занесенням до особової справи. А це дошкульний удар по кар’єрі військовика, тож до зауважень і доган справа не доходить. 

Прикметно, що з-поміж бійців строкової служби, котрих у батальйоні понад дві сотні, на коронавірус упродовж року взагалі не захворів ніхто. Адже вони менше виходять у місто, і менше контактують із потенційними носіями вірусу, тож і ризикують менше. Та оскільки стовідсоткової гарантії від зараження все ж ні в кого немає,для зміцнення імунітету строковики, як додаток до меню, ще й вітаміни щоденно отримують. Тобто спрацьовують елементарні речі, до яких «у цивільному житті» не всі ставляться із належним пієтетом.

Однак не менш важливо і те, що нацгвардійці за перших-ліпших ознак поганого самопочуття проходять тестування на коронавірус, аби «давити» хворобу в зародку. «З початку ковідної епідемії особисто я проходила тестування дев’ять разів – чотири рази на полімеразну ланцюгову реакцію, і п’ять разів – імуноферментний аналіз», — ділиться досвідом речник військової частини 3056 молодший лейтенант Аліна Кобець. Наразі, у херсонському батальйоні НГУ так само організовано триває вакцинація бійців і командирів від коронавірусу. Із її завершенням тут сподіваються на створення колективного імунітету бодай у масштабах частини – тобто система захисту від вірусу буде ще надійнішою.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.  

Фото надане в/ч3056.

На знімку: херсонські нацгвардійці проходять вакцинацію від коронавірусу.