Керівництво каховської лікарні пропонує переселити поліклініку

3 года назад 0

Також медики розраховують на підтримку з бюджету міста.

Переселити поліклінічне відділення з центральної частини міста до розташованого на околиці медичного містечка планує керівництво Каховської центральної міської лікарні. 

— Ми провели аудит площ, який показав неефективність використання деяких приміщень. Зокрема, триповерхова будівля нашої поліклініки на вулиці Михайла Жука використовується лише на 50%. Тобто, половина приміщень, на опалення яких доводиться витрачати чималі гроші, просто стоять порожні. Тож ми пропонуємо переселити поліклініку до нашого медичного містечка, де розташовані інші відділення лікарні. Тим більше, там у нас є приміщення, що теж не використовуються. Це буде зручно й для пацієнтів, яким не доведеться для проведення якихось досліджень і проходження вузьких спеціалістів їхати через усе місто: всі послуги надаватимуться в одному місці, — розповіла 18 лютого на сесії Каховської міськради директорка лікарні Олена Мазур.

За її словами, в центральній частині міста планується залишити лабораторію для зручності пацієнтів розташованого поруч центру первинної медико-санітарної допомоги. Натомість будівлю поліклініки Олена Мазур пропонує перебудувати в гуртожиток для лікарів або вчителів. Переобладнати в житло можуть також будівлі колишнього тубдиспансеру і наркодиспансеру. 

Депутатів міськради пропозиції Мазур щодо перенесення поліклініки обурили. “Ви хоч бачили, які там натовпи під кабінетами лікарів? Від того, що ви переселите поліклініку, вони ж нікуди не дінуться”, — зауважив депутат Руслан Скороход.

— Аншлаги там виникають через те, що люди приходять до лікарів без талонів електронної черги. А наш пріоритет — щоб усі відділення лікарні працювали поруч, в єдиному медичному містечку. Та якщо керівництво міста буде утримувати цю будівлю, не питання. Бо саме йому вирішувати подальшу долю поліклініки, — прокоментувала Олена Мазур.

За її словами, у лікарні зараз вистачає й інших проблем. Невдовзі закладу доведеться переукладати договір з Національною службою здоров’я України. Щоб відповідати вимогам НСЗУ, необхідно терміново навести лад з туалетами і пожежною безпекою. 

— В наших будівлях ремонти не робили десятки років. Ми ж розраховуємо укласти договір з НСЗУ на загальну вартість 51,6 млн грн на наші 17 послуг, до яких хочемо додати ще 3. Додатково плануємо ще залучити 1 млн грн за рахунок надання в оренду приміщень, 500 тис. грн за надання платних послуг і 1,4 млн грн за рахунок благодійних внесків, — додала Олена Мазур.

Після передачі каховської лікарні з колишньої районної ради до міської громади, стосунки між керівництвом міськради і закладу так і не склались. Своє незадоволення діями Мазур публічно озвучували заступниці міського голови Галина Лобунько і Галина Гондарева. Зокрема, вони згадували безлад з використанням лікарнею коштів платників податків і з фінансовою звітністю та натякали на необхідність зміни керівника ЦМЛ. За словами ж Олени Мазур, місто недостатню увагу приділяє закладу.

— Ще наприкінці січня ми подали на розгляд міськради програму підтримки лікарні, де просили виділити кошти на виконання умов НСЗУ. Крім ремонту туалетів, ще потрібно встановити пожежну сигналізацію та провести комп’ютеризацію. На жаль, цю програму досі так і не винесли на розгляд депутатів. Якщо ж ми не виконаємо умови НСЗУ, то ризикуємо втратити фінансування від держави, — наголосила Олена Мазур.

Загалом Каховська ЦМЛ просить від міста виділити їй у 2021 році біля 9,2 млн грн. За ці кошти лікарня планує також придбати дизель генератор вартістю 650 тис. грн, провести капітальні і поточні ремонти хірургічного корпусу, асфальтового покриття, закупити обладнання для відділення невідкладних станів, функціональні ліжка та операційний стіл.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.