Лікарні Херсона поступово повертаються до звичної роботи – коронавірус відступив

3 года назад 0

У Херсоні бодай частково, але повертаються до звичного режиму роботи медичні стаціонари, які знаходилися «на передньому краї» боротьби з епідемією коронавірусу. Зокрема, у міській клінічній лікарні імені Тропіних на триста зарезервованих під ковідних пацієнтів ліжко-місць таких хворих зосталося всього 112 – їх одужує дедалі більше. А між тим, були напружені періоди, коли їх кількість доходила до 280, й усі ліжка, підключені до постачання киснем, були заповнені, каже директор лікарні Леонід Ремига. «Оскільки палати звільнилися, до прийому звичайних пацієнтів повернулися офтальмологічне,травматологічне, гінекологічне відділення. Готуємо до роботи й хірургію – за кілька днів це відділення також відкриється», — повідомив Леонід Тимофійович.

Зменшилася й кількість ковідних пацієнтів у клінічній лікарні імені Лучанського Херсона. Тут приймають вагітних жінок, котрі підхопили COVID-19, і таких натепер є всього чотири. З них одна вже народила. Стан здоров’я у інфікованих вагітних побоювань за їх життя не викликає – нікого не потрібно навіть до кисневих систем підключати, запевняє керівник стаціонару Володимир Ларіонов.  

Мають підстави полегшено видихнути й працівники міської клінічної лікарні імені Карабелеша. В ній на 270 «ковідних» ліжко-місць також залишилося всього 12 пацієнтів. За такої тенденції їх прийом узагалі варто було  припинити, повернувши стаціонар до нормального робочого режиму. Але керівник міського управління охорони здоров’я Світлана Межерицька каже, що таке рішення – поза її компетенцією, хоча лікарня є комунальною. «Визначитися, скільки Херсонщині та обласному центру потрібно опорних лікарень для хворих із коронавірусом, найближчими днями повинна Національна служба здоров’я. За попередніми даними, які не є остаточними, у Херсоні цей статус можуть зберегти тільки два стаціонари – інфекційна лікарня й лікарня імені Тропіних», — ділиться припущенням Світлана Межерицька.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.