На Херсонщині заборгованість по лікарняним становить понад 14 мільйонів гривень

3 года назад 0

Перед Новим роком Фонд соціального страхування України частково виплатив лікарняні, які працівники не могли отримати зо два місяці. Але ж пощастило тільки тим, чиї дані про хворобу до Фонду надійшли до 10 грудня. Люди, що перехворіли пізніше, на гарантовану державною виплату ще чекають. Про ситуацію з лікарняними листками в цілому «Новий день» поцікавився у начальниці Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області Світлани Стус. У відповіді на інформаційний запит кореспондента зазначено, що впродовж 2021 року на Херсонщині Фонд прийняв 64 248 листків непрацездатності. Йдеться про лікування від різних захворювань, травм, догляд за дитиною та хворими рідними, самоізоляцію через COVID-19. У повірнянні з 2020 роком кількість лікарняних в області збільшилася майже на 18%. Загальна сума нарахованих виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, а також вагітністю, пологами та на поховання, становить 234,6 мільйонів гривень. Середній розмір допомоги від ФССУ за один день лікування склав 314 гривень.

«Таке зростання днів тимчасової непрацездатності спостерігається Фондом з минулого року та у більшій мірі пов’язане із розповсюдженням коронавірусної хвороби. Це, у поєднанні з іншими факторами, призводить до перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду. За підсумками листопада потреба у видатках перевищила надходження на понад 2,7 мільярда гривень по Україні в цілому», — йдеться у відповіді.

23 грудня  Фонд соціального страхування України направив 1 мільярд 750 мільйонів гривень фінансової допомоги з тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологах і на поховання. Із цих коштів виплати отримали понад 330 тисяч застрахованих осіб.

Станом на 30 грудня на Херсонщині було не виплачено понад 14 мільйонів гривень за лікарняні листки. Йдеться про період 10.12.2021-29.12.2021. Ці розрахунки у Фонді обіцяють провести на початку цього року.

«Нагадаємо, попри наявні затримки у фінансуванні матеріального забезпечення, усі види виплат надаються ФССУ у повному обсязі. Фінансування допомог за лікарняними листками здійснюється Фондом на підставі отриманої від страхувальника (роботодавця) заяви-розрахунку, від терміну подачі якої залежить дата фінансування матеріального забезпечення», — повідомила Світлана Стус. 

Марина САВЧЕНКО.