Не встигали звітувати до МОЗ: у Херсонській ОДА пояснили причину розбіжностей у ковідній статистиці

2 года назад 0

Розкрилася таємниця разючих розбіжностей  у ковідній статистиці Херсонської облдержадміністрації та Міністерства охорони здоров’я України. Як сьогодні пояснили під час онлайн-брифінгу в ОДА,   все через запізнілі звіти до МОЗ. Останнім часом замість того, щоб подавати дані цілодобово, область звітувала лише раз на тиждень. Для  прикладу – в один із днів в озвученій інформації МОЗ на Херсонщині від COVID-19 за добу значилося 144(!) померлих, тоді як  облдержадміністрація говорила про 19 летальних випадків. 

-У зв’язку з великим навантаженням лікарі вносять дані в спеціальну програму одразу за тиждень, а не кожного дня. З цієї програми бере інформацію МОЗ, а ОДА бере інформацію з обласного аналітичного центру медичної статистики. Відповідальний працівник подає щоденні дані. Ситуацію вже вирішуємо з лікарями, що дані доводилися коректно, а статистика була однакова і в МОЗ, і на сайті Херсонської обласної державної адміністрації, — пояснив заступник голови Херсонської ОДА Микола Якименко.

За словами чиновника, захворюваність на COVID-19 в області поступово йде на спад і наразі становить 1079 випадків на 100 тисяч населення. Найбільше хворіють у Голій Пристані та Херсоні. 

-Наразі на Херсонщині фіксується поступове зниження захворюваності на COVID-19. Фахівці прогнозують кількість інфікованих на рівні 250-500 випадків на добу протягом цього тижня. Але така тенденція може бути зворотною в разі ігнорування карантинних обмежень, — сказав Микола Якименко. 

Протягом минулих вихідних на Херсонщині зафіксовано 832 нових лабораторно підтверджених випадки захворювання на коронавірус. З початку пандемії в області зареєстровано понад 70 500 випадків інфікування. Майже 45 500 людей недугу побороли. Майже 23 000 наразі інфіковані. Померли 2148 людей. У лікарнях зараз перебувають 1666 пацієнтів з COVID-19. З них середнього ступеню важкості – понад 1200, у важкому стані 97, під апаратами ШВЛ перебувають 67 хворих.

Марина САВЧЕНКО.