Низький рівень вакцинації від поліовірусу на Херсонщині може призвести до епідемії

2 года назад 0

На Херсонщині критично знизився рівень вакцинації дітей від поліовірусу. Наразі щеплення отримали 47,6 % дітей віком до 6 місяців; від 1,5 року – 39,3%; 6-ти років – 64,1%; 14-ти років – 70,9%.

«Це найнижчі показники за весь час. На Херсонщині випадків захворювання на поліомієліт не зафіксовано. Але, якщо не наростити темпи вакцинальної кампанії від поліовірусу, може відбутися спалах епідемії. Щоб забезпечити колективний імунітет, мають бути вакциновані щонайменше 95% дітей», – зазначила головний експерт з дитячої імунології Департаменту здоров’я ХОДА Наталія Василенко .

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається поліовірусом. Поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Вірус проникає в організм через ротову подорожник, потрапляє в кров і вражає нервову систему, часто викликає довічний параліч.

Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, слабкість м’язів шиї і біль у кінцівках. Параліч може додатися за лічені години. Він часто вражає ноги, але кожний десятий пацієнт помирає від задухи в результаті паралічу легеневих м’язів.

Кожен 200-й інфікований залишається паралізованим на все життя, повідомляє ЮНІСЕФ. Інші хворіють без симптомів, однак можуть передавати захворювання далі.

Захворіти може кожна невакцинована людина – як дитина, так і дорослий. Але найбільш вразливі діти у віці до п’яти років.

Важливим моментом є те, що поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Дитина має отримати 6 доз вакцини, яких достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

«Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його абсолютно безоплатно. На Херсонщині достатня кількість доз вакцин. Найголовніше, щоб батьки приводили дітей на вакцинацію», – розповідає Наталія Василенко.

За словами лікаря, відмова батьків від планових щеплень виникла через ситуацію з коронавірусом. Ще одним фактором є ілюзія безпеки, у яку вірять сучасне покоління батьків. На щастя, вони не знають, що таке поліомієліт. Майже кожен дорослий у дитинстві пройшов повний курс щеплень від поліовірусу. Але ще у 1950-роках тисячі дітей залишалися інвалідами внаслідок перенесеного поліомієліту.

Через зухвале ставлення до вакцинації, ситуація в Україні із захворюванням на поліомієліт, загострюється. Цьогоріч на Рівненщині вперше за шість років зафіксували випадок цієї хвороби. Захворіла півторарічна дівчинка із багатодітної родини, всі діти не були вакцинованими.

Катерина Чобітько