Після закриття Чаплинського РЦПМСД людей обіцяють не залишити без медичної допомоги

3 года назад 0

Продовження теми

Процедуру ліквідації медичного закладу вже розпочато.

Скасування резонансного рішення про ліквідацію Чаплинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги вже на найближчій сесії Каховської райради анонсував перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій. Як він заявив під час онлайн брифінгу 29 січня, представники громад ліквідованого Чаплинського району дійшли згоди, що ліквідовувати заклад не можна і домовились спільно утримувати його за кошти місцевих бюджетів. 

Про те, що райрада повинна скасувати своє рішення про ліквідацію Чаплинського РЦПМСД заявив також директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Короленко. “Якщо вона цього не зробить, доведеться відміняти рішення через суд”, — пригрозив він. 

Натомість голова Каховської райради Валерій Брусенський спростував інформацію обласного керівництва. За його словами, процес ліквідації медичного закладу вже розпочато.

— Зупинити його можливо лише за однієї умови: якщо якась із громад захоче забрати РЦПМСД до себе. Однак жодна з них на це не погодилась. Тож у нас нема іншого виходу крім як ліквідувати цей центр, — прокоментував він. 

У Присиваській, Хрестівській та Чаплинській громадах наполягають: РЦПМСД їм не потрібен. І запевняють, що з ліквідацією цього закладу медичне обслуговування місцевих жителів не постраждає.

Ми побували в усіх трьох громадах і спробували в цьому переконатися на власні очі.

“В існуванні Чаплинського РЦПМСД нема сенсу”

Затишні і теплі приміщення, сучасні меблі, обладнані усім необхідним маніпуляційні кабінети. Саме так виглядають фельдшерські пункти (далі — ФП) і амбулаторія в старостинських округах Присиваської громади. Кілька років тому керівництво сільради наполягло на суттєвому скороченні медичного персоналу і перевело всіх медиків зі старезних будівель до капітально відремонтованих кабінетів, розміщених у будівлях старостатів. 

Після закриття Умовами роботи в новому приміщенні завідувачка Павлівського фельдшерського пункту Тетяна Молдован дуже задоволена

— У старому приміщенні ФП у нас не було жодних умов. У моєму кабінеті стояла пічка, яку топили вугіллям. Зранку її розтопиш — і треба йти відмиватися від сажі, поки не прийшли перші пацієнти. Але вже більше року як нас перевели до нового приміщення, ми взагалі не думаємо про опалення. Умови для роботи і прийому пацієнтів тут чудові. Не порівняти з тим, що було, — каже завідувачка ФП у Павлівці Тетяна Молдован.

— Коли фельдшерський пункт переводили зі старої будівлі, у мене були сумніви: як воно все буде на новому місці? Зараз про це я вже й не згадую: працювати тут дуже приємно і комфортно, — стверджує завідувачка ФП в Іванівці Наталія Бурдюх.

До фельдшерського пункту в Іванівці пацієнти навідуються кожного дня

Усі медичні заклади Присиваської громади досі підпорядковані Чаплинському РЦПМСД. Але невдовзі всі фельдшери і лікарі перейдуть до штату розташованого у Новій Каховці приватного медичного центру “Богдан”. З такою ініціативою виступило керівництво громади. Таким же шляхом вирішила піти й сусідня Хрестівська сільрада.

— Ми не бачимо сенсу в існуванні Чаплинського РЦПМСД. Принаймні, в тому вигляді, в якому він є, — говорить голова Присиваської громади Сергій Кліщевський. — Як тільки держава стала популяризувати приватну медицину, стало очевидно, що цей центр може втратити лікарів. Так і сталося. Сьогодні в РЦПМСД залишились лише 3 лікарі, двоє з яких працюють у нашій громаді. Водночас у центрі роздутий штат адмінперсоналу, який жодна з громад утримувати не хоче. Ми передбачали, що рано чи пізно постане питання існування РЦПМСД, тому ще більше року тому почали перемовини з “Богданом” і ініціювали скорочення фельдшерів та переведення їх зі здоровенних старих ФАПів до будівель старостатів. Спочатку це сприймалось негативно. Але це дало нам змогу оптимізувати всі наші медичні заклади і зробити в їхніх нових приміщеннях капітальні ремонти. Зараз усі наші медпрацівники почали укладати договори з “Богданом”, ми беремо на себе зобов’язання доплачувати кошти на зарплату фельдшерів. Без медичного обслуговування наша громада не залишиться!

“Для хворих зміниться лише вивіска на вході”

Винним у доведенні до ліквідації Чаплинського РЦПМСД Сергій Кліщевський називає директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віктора Короленка.

— Я не раз попереджав його та керівників усіх рівнів, що з цим центром і фельдшерськими пунктами буде халепа. Але на це ніхто не реагував. Так, я розумію їх нинішній страх, бо Чаплинський РЦПМСД може виявитись “першою ластівкою”, за якою “посипляться” інші медичні заклади області, і не лише первинної ланки, — каже голова Присиваської громади.

— У РЦПМСД не змогли втримати лікарів і вони почали звільнятися. Через це у людей вже виникають проблеми. Приміром, днями до мене приїжджали з Чаплинки за довідкою про смерть: переоформити декларацію з місцевим лікарем-ФОПом люди не встигли, а “комунальних” лікарів у селищі не залишилось. Довелося їм їхати до мене, — каже лікар-терапевт Строганівської амбулаторії Чаплинської РЦПМСД Олександр Перерва.

За його словами, перехід медпрацівників до “Богдану” не погіршить медобслуговування жителів громади. 

Колектив Строганівської амбулаторії скоро працюватиме в штаті приватного медичного центру

— Для хворих зміниться лише вивіска на вході. Але на відміну від ФОПів у приватної клініки значно вище рівень надання медичних послуг, — запевняє Олександр Перерва.

Дещо іншим шляхом пішли у Хрестівській громаді. 1 лютого на сесії сільради вирішили ініціювати створення своєї комунальної амбулаторії. 

— Проте для цього потрібен час. Поки ж наших жителів обслуговуватиме лікар медцентру “Богдан”. Це викликає супротив у обласного керівництва. Мабуть, через те, що вони не мають впливу на приватний медичний заклад. Але у нас не було іншого виходу. Прийняти до себе і утримувати Чаплинський РЦПМСД ми не зможемо: ми його просто не потягнемо. Намагалися ми й домовитися з Асканією-Нова, щоб наших жителів обслуговували їхні лікарі. Але вони нам відмовили. Тому ми звернулись до “Богдана”, — пояснює голова Хрестівської громади Сергій Хільченко.

За словами директорки медцентру “Богдан” Ірени Лепень, ініціаторами переходу сіл колишнього Чаплинського району на обслуговування до їхньої установи були самі громади. Для неї це перший досвід організації роботи медпрацівників за межами Нової Каховки. 

— Ми вже прийняли лікарів та почали укладати декларації з пацієнтами. Готуємось до переведення до нас і середнього медперсоналу. Ми взяли на себе зобов’язання надавати пацієнтам увесь пакет послуг і обстежень, які входять до Програми медичних гарантій. І жителі обох громад від цього лише виграють. Адже раніше їм доводилось їздити до Чаплинки, аби здати аналіз чи кардіограму, а тепер все це вони зможуть робити за місцем розташування сімейних лікарів. Які передаватимуть аналізи нам, а результати ми їм одразу надсилатимемо в електронному вигляді, — запевняє Ірена Лепень.

“Чаплинський РЦПМСД вже мертвий!”

А ось жителі Чаплинки зможуть і надалі обслуговуватися у сімейних лікарів, які після звільнення з РЦПМСД почали працювати як ФОПи. Також селищна рада планує вже за кілька місяців відкрити свій центр первинної медико-санітарної допомоги. 

— Якщо нам палиці в колеса ставити не будуть, — уточнює селищний голова Олексій Фаустов.

Винними у доведенні до ліквідації діючого Чаплинського РЦПМСД він називає колишнє керівництво району і нинішню директорку центру Олену Юхненко.

— У цьому закладі залишився лише 1 педіатр. Більше лікарів там нема. Підприємство — мертве! Послуги надавати нікому. Водночас там працює до 30 осіб адміністративного апарату, який потрібно якось утримувати. А всього у них у штаті, з усім медперсоналом біля 80 одиниць. Жодна з громад цього не потягне! Адже при їх скороченні доведеться виплачувати чималі гроші. Чомусь про це не подумали районні керівники, які спочатку перереєстрували РЦПМСД у колишній Хлібодарівській сільраді, куди пішли всі їхні податки, а потім призначили директоркою цього центру людину з педагогічною освітою. Кадровими питаннями в РЦПМСД ніхто не займався. Один із лікарів-ФОПів мені зізнався, що за наявності у нього 900 підписаних декларацій з пацієнтами йому платили лише 1700 грн на місяць. Коли він звернувся до свого керівництва, йому заявили: “Щось не подобається? Йди куди хочеш!” Ось лікарі від них і пішли. Дійшло до того, що середньому медперсоналу центру почали затримувати зарплату. Натомість керівники колишньої Чаплинської райради отримали гарну допомогу під час звільнення: голова — 314 тис. грн “чистими”, а його заступник — 200 тис. грн. Вони подумали лише про себе і власні кишені. А тепер обласне керівництво вимагає від нас забрати РЦПМСД. Але виділіть тоді кошти з обласного бюджету на реорганізацію цього центру і питань нема! Однак цього ніхто навіть не пропонує, — обурений Олексій Фаустов.

По-іншому склалася доля Чаплинської центральної районної лікарні, яку селищна рада вже прийняла до себе у власність. 

— Ми ледь домоглися, щоб колишня Чаплинська райрада встигла передати нам майно ЦРЛ. Натомість інше майно — комунальної аптеки, друкарні та інших районних закладів — залишилось тепер уже за новою Каховською райрадою. Сподіваюсь, це питання вдасться вирішити і ми зможемо його отримати, разом із закріпленим за Чаплинським РЦПМСД автомобілем для сімейного лікаря. Ми плануємо прийняти до себе на роботу сільських фельдшерів, утримувати свою власну первинку. Без медичного обслуговування жителі нашої громади не залишаться, — стверджує Олексій Фаустов.

Ліквідація закладу була неминучою

У свою чергу колишній голова Чаплинської райради Володимир Бериславський вважає, що Каховська райрада перевищила свої повноваження, прийнявши рішення про ліквідацію РЦПМСД. 

— Справа в тому, що наша райрада встигла передати цей заклад разом із його рухомим та нерухомим майном до комунальної власності Хрестівської сільради. 9 жовтня 2020 року райрада затвердила акти приймання-передачі основних засобів та матеріальних цінностей РЦПМСД. Єдине, що Хрестівська громада не встигла зробити — провести юридичні дії з реєстрацією цього майна. Невдовзі у неї змінився голова, який відмовився від прийняття РЦПМСД. Однак рішення Чаплинської райради про передачу центру досі чинне і ніким не скасоване, — звернув увагу Володимир Бериславський.

— Процедура передачі нашій громаді вказаного майна не була доведена до кінця. Тому воно не є нашим, — стверджує голова Хрестівської сільради Сергій Хільченко. 

Підтверджує це й голова Каховської райради Валерій Брусенський. За його словами, РЦПМСД з усім майном обліковується за колишньою Чаплинською райрадою, правонаступником якої є Каховська райрада. 

Він наголошує, що у останньої не було іншого виходу, крім як ліквідувати 

РЦПМСД, адже зараз утримання медичних закладів є обов’язком виключно місцевих громад. Яким, зрештою, цей центр виявився непотрібним.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.