Розширення програми «Доступні ліки»

3 года назад 0

Міністерство охорони здоров’я  України затвердило новий  Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Тож відтепер пацієнти можуть отримати безкоштовно або з незначною доплатою лікарські засоби  для первинної і вторинної профілактики  та лікування серцево-судинних захворювань.

Як роз’яснили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області, до реєстру додали 3 нові міжнародні непатентовані назви: ацетилсаліцилова кислота, ніфедипін та варфарин. Ці препарати виписують пацієнтам для профілактики інсульту та інфаркту, в тому числі тим пацієнтам, які вже перенесли ці захворювання. І це 24 нові торгівельні назви.

Загалом кількість лікарських засобів у новому Реєстрі збільшилася на 33 позиції і наразі їх 297. Причому, 93 лікарські засоби пацієнти можуть отримати повністю безкоштовно (на 8 більше, ніж у попередньому Реєстрі), інші ліки — з невеликою доплатою.

Найбільша кількість лікарських засобів препарату метморфін – 37 позицій. Цей препарат виписують пацієнтам з діабетом 2 типу.

Нагадаємо, що в межах програми держава відшкодовує вартість лікарських засобів для первинної профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу. Програма працює на амбулаторному рівні і дозволяє зробити лікування хронічних захворювань доступнішим. Адже пацієнтам, які через свій стан здоров’я потребують постійного прийому певних ліків, держава компенсує витрати на лікарські засоби.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області також уточнили, що пацієнт може отримати «Доступні ліки» у будь-якій аптеці, що має договір з НСЗУ, незалежно від місця проживання чи місця, де лікар виписав електронний рецепт.

Анатолій НІКОЛАЄВ.