Такого наступу коронавірусу на Херсонщині ще не було

3 года назад 0

Коронавірус на Херсонщині знову «перейшов у наступ», причому його наслідки ще страшніші, ніж у попередню хвилю епідемії. Такого ані в минулому, ані в цьому році ще не було: кількість заражених складає 420-470 осіб на день, і вона має тенденцію до щоденного зростання. До того ж, у третини з них перебіг хвороби важкий – їх доводиться шпиталізувати. Для прикладу: ще якийсь тиждень тому середня заповнюваність базових стаціонарів, призначених для пацієнтів із COVID-19 по регіону не перевищувала сорока відсотків. А зараз у обласній інфекційній лікарні такі місця зайняті на 91 відсоток, у міській клінічній лікарні імені Тропіних – на 78 відсотків.

Прогнозуючи їх нестачу, Департамент здоров’я ОДА наказав повторно  перепрофілювати під лікування ковіду  кілька відділень клінічної лікарні імені Карабелеша. Порожніми вони залишатимуть недовго: в перші ж години після виведення з резерву сюди вже привезли п’ятьох заражених, розповів головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич. Не кращий стан справ і в районах краю.

— Під лікування хворих пневмонією, викликаною коронавірусом, у найближчі дні, швидше за все, буде потрібно перепрофілювати й лікарню Каховського району – адже стаціонар у Новій Каховці практично заповнений, — говорить Юрій Ромаскевич. – Утім, навіть з урахуванням можливостей лікарні імені Карабелеша, місць незабаром може не вистачити і в обласному центрі. Тому надалі ковідних хворих прийматимуть і в госпіталі інвалідів, і ще в деяких закладах.

За такого перебігу подій, від переходу до режиму «червоної зони» Херсонщину відділяють не місяці, а тиждень-два, прогнозують медики. І збити темпи поширення хвороби буде важче, ніж на початку року. Сподівання тільки на те, що хоча б вакциновані двома дозами препарату або уникнуть зараження, або найчастіше переноситимуть хворобу у легкій формі. І чим більше жителів регіону отримають ці ін’єкції, тим швидше ми всі повернемося до нормального способу життя – без «намордників» на обличчях, соціальних дистанцій та вкрай набридлого карантину.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.