У лікарні Карабелеша продовжують вакцинувати від поліомієліту

2 года назад 0

У дитячій поліклініці № 1 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» вакцинують дітей від поліомієліту: спершу тих, хто з якихось причин не має жодного щеплення і тих, у кого тільки одне. Річ у тім, що важливо щепитися 6 разів, аби не переривати ланцюг передачі вірусу.

Поліомієліт– це небезпечне гостре інфекційне захворювання, що викликається поліовірусом. Існує 2 види поліовірусу: VDPV – дериват вакцинного поліовірусу та 3 типи дикого поліовірусу. 2-й тип дикого поліовірусу був ліквідований у 2015 році, а 3-й – у 2019. На сьогодні залишилось лише дві країни – Афганістан і Пакистан, в яких розповсюдження дикого вірусу поліомієліту 1-го типу ніколи не припинялося.

На жаль, в Україні в жовтні 2021 було зареєстровано один випадок поліомієліту у півторарічної дівчинки з Рівненщини. У січні поточного року зареєстровано випадок поліомієліту у хлопчика з Закарпаття. В обох випадках захворювання було викликане дериватом вакцинного поліовірусу і в обох випадках діти були невакциновані через відмову батьків на підставі релігійних переконань.
Вірус поліомієліту в навколишньому середовищі зберігає свої властивості тривалий час. Він достатньо стійкий у фекаліях, воді, молоці і зберігається протягом 6–7 місяців. Увага! Антибіотики не гальмують активність вірусу.

У 1 з 200 хворих може розвиватися деформація хребта і кінцівок, що призводить до інвалідності. Інші небезпечні ускладнення – пневмонія, міокардит, ураження шлунково-кишкового тракту з кровотечами, виразками також становлять загрозу для життя людей.

Підступність поліовірусу в тому, що він не викличе відразу масової хвороби, як грип чи кір. Він підступний тим, що ніхто не знає, хто заразний, а хто ні. Він тихо поширюється, і потім тільки у деяких людей проявиться паралітична форма. Але трагедія в тому, що тоді вже нічого не можна зробити. Лише якомусь маленькому відсотку пощастить – і вони відновляться, повністю або частково.
На сьогодні не існує специфічного лікування поліомієліту.

Вакцинація проти поліомієліту входить до календаря профілактичних щеплень в Україні, згідно плану в 2 та 4 місяці – інактивована поліомієлітна вакцина вводиться парентерально внутрішньом’язово, в 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років – оральна поліомієлітна вакцина.

Вакцинація в Україні є безоплатною. Для того, щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря, з яким заключена декларація та безоплатно пройти вакцинацію.

Пресслужба Херсонської міської ради