В НСЗУ прокоментували ситуацію з Великолепетиською лікарнею

3 года назад 0

Продовження теми

Середньомісячна зарплата керівників закладу становить біля 25 тис. грн.

Проблема з виплатою зарплати в лікарні залежить від управлінської спроможності її керівника та прийнятого колективного договору. Так на прохання “Нового дня” прокоментували ситуацію в Великолепетиській лікарні Каховського району в Національній службі здоров’я України.

“З квітня по кінець липня 2021 року цей заклад отримав 3,92 млн грн. Він має договір на 7,02 млн грн на 8 груп медичних послуг, серед яких лише одна пріоритетна на амбулаторному рівні — езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія).

Також заклад отримав у 2020 році 773,9 тис. грн перехідного фінансування. Це кошти, які надавалися закладам для кращої підготовки до 2021 року, в тому числі для закупівлі необхідного обладнання, щоб отримати договір на пріоритетні послуги”, — йдеться в повідомленні пресслужби НСЗУ.

За словами представників відомства, відтоді як лікарні отримали автономію рівень зарплат встановлюється на рівні кожного медичного закладу окремо і залежить від кількох чинників.

“Зокрема, від колективного договору, в якому чітко визначено порядок встановлення та розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі. Тому ми просимо лікарів не підписувати колективний договір формально. Адже цей документ дає можливість відстояти право на гідні умови праці і достойну зарплату”, — наголошує пресслужба НСЗУ.

Відповідно до поданого до НСЗУ звіту, середньомісячні витрати на оплату праці до відрахування податків у Великолепетиській лікарні протягом першого кварталу 2021 року становили: у керівників — 25,08 тис. грн, у лікарів — 9,7 тис. грн, у середнього медичного персоналу — 6,4 тис. грн.

Нагадаємо, що 29 липня директорка Великолепетиської лікарні Ольга Чістікова повідомила про те, що її заклад опинився на межі повного закриття і звинуватила в цьому керівництво громади. Станом на 1 серпня в закладі виникла заборгованість по зарплаті в 926 тис. грн. Причиною цього вона назвала постійне недофінансування лікарні з 1 квітня і скасування перехідного фінансування з боку НСЗУ.

У свою чергу голова Великолепетиської громади Максим Колокот заперечив інформацію про можливе закриття лікарні.

Ольга Чістікова може скільки завгодно звинувачувати в усьому нас, але саме вона як директорка несе персональну відповідальність за своєчасну виплату зарплати і належну організацію роботи підприємства, — заявив він.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.