Вакцинація: жодного випадку смерті!

2 года назад 0

В Україні не зафіксували жодного підтвердженого випадку смерті через вакцинацію, — повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, летальних випадків впродовж 30 днів після вакцинації було 124. До цієї статистики включають всі випадки, коли вакцинована людина померла протягом 30 днів після щеплення. Кожен такий випадок розслідують окремо.

«Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією. Всі завершені розслідування зв’язку з вакцинацією не виявили», – підкреслив Ігор Кузін.

За останніми даними МОЗ, приблизно 0,018% пацієнтів мають несприятливі події після імунізації (побічні ефекти). Переважна кількість, як стверджує головний державний санітарний лікар, – це несерйозні випадки.

Вакцина CoviShield (AstraZeneca індійського виробництва) спричинила приблизно 0,02% побічних ефектів, AstraZeneca – 0,02%, CoronaVac – 0,08%, Pfizer – 0,01%, Moderna – 0,01-0,02%, — повідомив Ігор Кузін і зазначив, що науково доведених даних про те, які вакцини переносяться пацієнтами краще або гірше, немає.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щепили понад 12 млн. людей, завершили вакцинацію 8,7 млн. 

Анатолій НІКОЛАЄВ.