Відомо подробиці цьогорічного відбору медиків на нагородження Орденом Святого Пантелеймона

1 год назад 0

Церемонія вручення Ордена Святого Пантелеймона, Київ 2022 рік

На Херсонщині шукають номінантів серед медиків на нагородження у 2023-му році Орденом Святого Пантелеймона, який ще називають «медичним Оскаром» і є найвищою громадською відзнакою серед лікарів. Особливості цьогорічного відбору обговорили під час установчого засідання Херсонської регіональної ради у форматі zoom-конференції за участі Голови Поважної ради Ордена Святого Пантелеймона Василя Князевича і начальника Херсонської обласної військової адміністрації Ярослава Янушевича.

«На Херсонщині є багато достойних медичних працівників, які в складних умовах тимчасової окупації області і зараз, перебуваючи під постійними ворожими обстрілами, самовіддано надають медичну допомогу жителям. На жаль, поки що серед удостоєних цією нагородою немає херсонських медиків. Бажаю плідної роботи Херсонській регіональній раді і впевнений, що херсонські медики також стануть номінантами «Медичного Оскара», – звернувся до учасників зібрання Ярослав Янушевич .

Проєкт «Орден Святого Пантелеймона» починав свою історію з 2009-го року і об’єднав медиків, авторитетних людей країни і духовенство різних віросповідувань. Відзнака схвалена головою Української Греко-Каталицької церкви Любомиром Гузаром і Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом. Тому Орден Святого Пантелеймона вручається медикам не лише за професійні досягнення і самовіддану працю, а й за духовні якості та моральні чесноти, такі як милосердя та чуйність.

Василь Князевич під час церемонії нагородження Орденом Святого Пантелеймона, Київ 2022 рік

Василь Князевич розповів про нововведення у конкурсі, яких вжили через війну. Так, номінація буде лише одна – за самовіддане служіння українському народові, мужність і стійкість у боротьбі за  здоров’я українців, за свободу і незалежність України у війні з російським агресором. Брати участь можуть як військові, так і цивільні медики.

Нововведенням цього конкурсу стане і те, що нагороджувати будуть благодійників і волонтерів, які першими у найтяжчі місяці війни відгукнулися з-за кордону.

Також планується проведення молитовного сніданку, на який буде запрошено духовенство, медичну та бізнес-еліту, утворення Кримської регіональної ради з відзначення Орденом Святого Пантелеймона на півострові та регіональних рад за кордоном.

День проведення урочистотей з нагоди нагородження переможців Орденом Святого Пантелеймона залишається незмінним – це 9 серпня, коли усі православні віряни відзначають пам’ять цілителя і великомученика Пантелеймона Нікомедійського. Також заходи відбудуться у посольствах, які підтримують Україну у боротьбі з агресором.

«Ми багато говорили про ковідний етап, коли медики були на першій лінії фронту. Ми витримали це важке випробування, яке тривало два роки. Сьогодні – справжня війна. І медики знов на фронті. Дозволю собі процитувати  відомого генерала-майора, українського військового хірурга Андрія Вербу, який прооперував бійця і витягнув з його грудей гранату. Так от, він каже,  що важливо, щоб наші воїни вірили у Бога, щоб їхній тил захищав HIMERS і медики. Сьогодні цивільна і військова медицини об’єдналися у єдиний оборонний простір. Тому варто шукати не лише професійних лікарів, а й тих, хто у важкі для України часи проявив найкращі людські чесноти», – підсумував Василь Князевич.

Отже, якщо ви медик або волонтер і бажаєте взяти участь у конкурсі на відзначення Орденом Святого Пантелеймона, або можете порекомендувати достойного фахівця, телефонуйте за номером телефону +38-050-901-54-87 або пишіть на електрону адресу onko.xood@gmail.com

Зазначимо, претендентів на отримання Ордена ретельно перевірятиме Херсонська регіональна рада, до якої входять фахівці медичної галузі, священники, лідери громадської думки, офіцери ЗСУ. Очолює її – заслужений лікар України, директор Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур.

Голова Херсонської регіональної ради, директор Херсонського обласного онкодиспансеру Ірина Сокур під час церемонії нагородження Орденом Святого Пантелеймона, Київ 2022 рік