У Бериславській ЦРЛ відкрили центр для пацієнтів з нирковою недостатністю

3 года назад 0

Відтепер хворі на хронічну ниркову недостатність, які живуть на території Бериславської та Каховської громад  мають можливість не їхати понад годину до інших медичних закладів, а проходити відповідну процедуру фактично за місцем свого проживання. Сьогодні, 4 червня 2021 року, на базі Бериславської ЦРЛ було відкрито центр нефрології, гемодіалізу та перитонеального діалізу. Приїхав на відкриття філії гемодіалізу і очільник області Сергій Козир.

Відділення повністю готове до початку роботи. Тут встановлена сучасна система водопідготовки та п’ять апаратів «штучна нирка». Обладнання надано партнерами в особі «Лізоформ-медікал» безкоштовно.  Медичний персонал пройшов стажування на базі відділення гемодіалізу Херсонської  обласної клінічної лікарні.

«Відкриття подібного відділення – має стати стандартом для всіх лікарень Херсонщини. На жаль, кількість хворих у термінальній стадії ниркової недостатності постійно зростає, тож з метою поліпшення доступності та якості спеціалізованої нефрологічної допомоги було  прийняте рішення щодо створення філії відділення гемодіалізу Херсонської обласної клінічної лікарні на базі Бериславської», – розповів голова Херсонської облдержадміністрації .

Максимальна потужність відділення у режимі 2-х змінної роботи на тиждень складає  20 пацієнтів з хронічною хворобою нирок V стадії, але цю кількість планується збільшити до тридцяти. При амбулаторному лікуванні хворий відвідує діалізне відділення  тричі  на тиждень, кожна процедура триває біля 4х годин. Такий вид лікування призначається пожиттєво.

Наразі в області на обліку перебувають 984 особи дорослого віку із хронічною хворобою нирок, починаючи з третьої стадії. Із них 222 пацієнти отримують замісну терапію, решта – потребує підготовки до різних методів замісної терапії та трансплантації нирок.