У херсонському госпіталі відкриють коронавірусний шпиталь

4 года назад 0

Кількість заражених коронавірусом на Херсонщині зростає загрозливими темпами. Тож за прогнозами експертів 1800 місць, відведених для «ковідних» хворих у медичних стаціонарах регіону, можуть заповнитися вже наприкінці грудня. Тобто знадобиться розгортання додаткових шпиталів, як це вже роблять у Києві та Харкові. Втім, у нас також ці організаційні моменти вже обговорюють. Зокрема, шпиталь для 200 пацієнтів із коронавірусом (для початку) можна буде розмістити у діючому обласному госпіталі інвалідів та ветеранів війни,

зазначає керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19, заступник голови облдержадміністрації Вадим Чабан.

Але перепрофілювати заклад «розчерком пера» не вийде, наголошує Вадим Іванович. Оскільки інфіковані коронавірусом переважно потребують кисневого «допінгу», до палат потрібно буде або тягнути лінії під життєдайний газ, або ж купувати та встановлювати кисневі концентратори. І це ще не все. Потрібні будуть також лікарі-реабілітологи, котрі вміють працювати з таким обладнанням, а надлишку таких кадрів у звичайних лікарнях немає — вони там на вагу золота. Тому додатковий медперсонал ще доведеться пошукати, і починати це робити варто вже зараз. Адже коронавірус не чекатиме: недалекий той час, коли біля приймальних відділень лікарень вишиковуватимуться черги «швидких» із хворими, як сьогодні вишиковуються у великих мегаполісах. Причому не тільки в Україні, а й по всьому світу — пандемія.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.