У семи лікарнях Херсонщини можна безоплатно лікувати інсульти

2 года назад 0

В НСЗУ наголошують, що лікувати в них повинні абсолютно безоплатно.

7 лікарень Херсонської області безоплатно лікують інсульт за договорами з Національною службою здоров’я України. Це: обласна клінічна лікарня, Херсонські міські клінічні лікарні ім. О. С. Лучанського, імені Тропіних, ім. Є. Є. Карабелеша, Каховська центральна міська лікарня ім. родини Панкеєвих, Генічеська центральна лікарня та Центральна міська лікарня м. Нова Каховка.

“НСЗУ контрактує лише ті лікарні, які гарантують цілодобову роботу фахівців необхідної кваліфікації і цілодобову роботу обладнання для діагностики і лікування. Наприклад, КТ або МРТ, що дозволяють провести візуалізацію і точно визначити діагноз. Тож швидка має доставити пацієнта саме в ту лікарню, що має відповідний договір з НСЗУ. Це значно підвищить шанси людини на успішне лікування та реабілітацію. За правильно прописаний маршрут госпіталізації пацієнтів з інсультом відповідає місцева влада”, — повідомила пресслужба НСЗУ.

З 1 квітня 2021 року всі лікарні Херсонщини, що уклали договір з НСЗУ про надання медичних послуг при інсульті отримали 16,13 млн грн. За даними відомства, цих коштів цілком достатньо, аби повністю покрити лікування пацієнтів за підвищеними тарифами.

“Медичні послуги з лікування інсульту входять до переліку пріоритетних пакетів послуг у Програмі медичних гарантій. Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. Медики мають надати допомогу безоплатно незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем. Якщо ж лікарня не приймає пацієнта з інсультом або вимагає за лікування гроші — звертайтесь зі скаргою за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або залиште скаргу онлайн”, — нагадали в НСЗУ.

Олег БАТУРІН.