У Таврійську готуються до відкриття лікарняного комплексу

3 года назад 0

Допомоги від держави у громаді так і не дочекалися.

Завершується реконструкція першої черги комплексу колишньої залізничної лікарні у Таврійську. Тут розміститься міський Центр первинної медико-санітарної допомоги, який зараз перебуває в процесі реєстрації, станція швидкої допомоги, а в майбутньому здійснюватимуть прийом також вузькопрофільні лікарі вторинної ланки.

Вже практично на 100% готова будівля адміністрації майбутнього МЦПМСД. Проведена реконструкція терапевтичного, дитячого, лабораторного відділень, відремонтовані всі комунікації, обладнана нова котельня. Навесні тут працюватимуть над благоустроєм території, планується облаштувати місце для парковки, зробити новий центральний вхід і замінити старі ворота.

— Найближчим часом ми здамо в експлуатацію приміщення станції швидкої допомоги. Ми поспішаємо зробити це в першу чергу, оскільки вже навесні у зв’язку з реконструкцією повинні закрити рух транспорту по мосту через Північно-Кримський канал, який з’єднує Таврійськ з Новою Каховкою. Ми хочемо, щоб жителі нашого міста мали доступ до екстреної медичної допомоги. Для цього ми створили всі умови. Такої сучасної станції швидкої ви більше ніде не побачите, — розповів міський голова Таврійська Микола Різак.

Уже в цьому році планується відкрити й оновлені відділення лікарняного комплексу. Загальна вартість проєкту їхньої реконструкції склала майже 34,4 млн грн. Усі роботи довелося виконувати коштом міського бюджету: жодної допомоги від держави у Таврійську так і не дочекалися.

— У 2019 році уряд виділив на нашу лікарню 9,3 млн грн. Та згодом скасував це рішення, пообіцявши у 2020 році повернутися до цього питання. Але так і не повернувся. Тож реконструкцію лікарні ми проводили власними зусиллями, поетапно, починаючи з 2017 року. Лише торік ми виділили на неї приблизно 8 млн грн, а 9 лютого Таврійська міськрада додала ще 5 млн грн. Цих коштів вистачить, щоб розрахуватись з підрядниками і ще на деякі роботи протягом лютого-березня. Все! — пояснив Микола Різак.

Депутати міськради вирішили нагадати уряду про його обіцянки і на своїй сесії 9 лютого прийняли звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням допомогти з подальшою реконструкцією лікарні. Адже зараз медичну допомогу 17-тисячному населенню громади надають у невеличкому приміщенні амбулаторії сімейної медицини №3 Новокаховського МЦПМСД та сільських фельдшерських пунктах Каховського МЦПМСД. Не один рік у Таврійську відсутня й лабораторія.

— Поки ми не відкриємо свій ЦПМСД, наші жителі й надалі обслуговуватимуться закладами Каховки і Нової Каховки. Але необхідно, щоб якомога скоріше люди могли отримувати повноцінні послуги у нашому лікарняному комплексі. Тим більше, що ми до цього довго готувалися і витратили на це дуже багато сил і коштів. Хочеться, аби держава звернула на нас увагу і допомогла з відкриттям Таврійського МЦПМСД, — додав Микола Різак.

Нагадаємо, що з 1955 по 2015 роки медичну допомогу більшій частині населення Таврійська надавала відділкова лікарня станції Херсон державного підприємства “Одеська залізниця”. 1 січня 2016 року цю лікарню закрили. Невдовзі всі її будівлі і споруди передали Таврійській міськраді, яка вирішила створити тут власний медичний заклад. По завершенню реконструкції першої черги лікарняного комплексу місцева влада планує відновити й інші будівлі на його території.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.