У Верхньому Рогачику завершують ремонт приймального відділення

2 года назад 0

У місцевій лікарні хочуть збільшити кількість послуг за Програмою медичних гарантій.

У Верхньому Рогачику Каховського району завершується капітальний ремонт приймального відділення місцевої лікарні. Про це “Новому дню” повідомила в. о. директора закладу Олена Кулик.

Олена Кулик в одній з палат майбутнього приймального відділення лікарні

— Раніше пацієнтів нам доводилося носити на другий поверх, тому ми вирішили зробити і облаштувати приймальне відділення на першому. Ремонт починали власними силами. Вдалося добре зекономити на енергоносіях і на ці гроші ми змогли зробити підлоги, системи водопостачання і каналізації, провести електроенергію. Потім до цього долучилась громада, — розповіла вона.

У Верхньому Рогачику завершують ремонт приймального відділення

— Капітальний ремонт саме цього об’єкту є дуже важливим для нашої громади. Адже, зважаючи на віддаленість громади від опорних медичних закладів, а це понад 100 кілометрів, відкриття та повноцінна робота приймального відділення є вкрай необхідним для надання вчасної медичної допомоги місцевим жителям, — додала голова Верхньорогачицької громади Світлана Коротун.

За її словами, на капремонт 700 тис. грн виділили з обласного бюджету, 200 тис. грн — з районного, ще 250 тис. грн надійшло благодійних внесків. У майбутньому відділенні встановлені нові двері, пошпакльовані стіни, облаштовані туалети. Передбачили тут окремий вхід для пацієнтів з ознаками інфекційних хвороб та ізолятор для тимчасового перебування. Також лікарня планує придбати додаткове обладнання і розраховує збільшити з шести до восьми кількість кількість послуг за Програмою медичних гарантій.

Новим обладнанням задоволені не лише фельдшерки-лаборантки Алла Бугайова і Світлана Музика, а й їх пацієнти

— Нещодавно в нашій лабораторії з’явилось нове сучасне обладнання — автоматичний біохімічний і гематологічний аналізатори. Для нас це значний крок уперед, адже тепер результати аналізів робляться автоматично, швидше і з максимальною точністю, — розповіла Олена Кулик.

У Верхньому Верхньорогачицькій лікарні не вистачає багатьох лікарів

Чи не найбільшою проблемою для Верхньорогачицької лікарні залишається брак кадрів.

— Зараз у нас працює 17 лікарів. Майже всі вони передпенсійного або пенсійного віку. Лише 3 з них молоді спеціалісти: гінеколог, анестезіолог і окуліст. На жаль, молоді люди більше не йдуть до нас працювати. У нас були спроби залучити їх за програмою “Розвиток людського капіталу”. Але потенційні кандидати на навчання у медичних вузах навіть не набирали необхідної кількості балів. Тож ми будемо раді будь-яким спеціалістам. Нам потрібен хірург, терапевт, лор, психіатр, реабілітологи та інші фахівці, — запевнила Олена Кулик. — Ми хочемо розвивати нашу лікарню і намагаємось зберегти наш ліжковий фонд, щоб не обмежити доступ до медичної допомоги жителям нашої громади. Бо Верхній Рогачик найбільш віддалене від районного центру селище, та й пацієнти нерідко самі відмовляються їхати на лікування до Нової Каховки або Каховки. Так і кажуть: “Не поїдемо туди навіть з інсультом”. До того ж, у нашій лікарні вони теж можуть отримати якісну і кваліфіковану допомогу.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.