Завтра депутати вирішуватимуть долю пологових будинків Херсона

2 года назад 0

Чергова сесія Херсонської міської ради має бути «гарячою». Принаймні, частина засідання. Влада хоче створити принципово новий алгоритм роботи пологового напрямку в Херсоні. У намірах заснувати єдиний перинатальний центр. Його ініціатори бачать винятково на базі міської клінічної лікарні ім. О.С. Лучанського. Новостворений заклад вбере в себе потужності пологових будинків трьох районів міста – колишнього пологового №1, який зараз зветься Херсонським міським перинатальним центром II рівня ім. З.С. Клименко,  та акушерського відділення ім. Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. та О. Тропіних. Вже на сесії завтра мають розглянути питання про створення комунального некомерційного підприємства «Міський перинатальний центр» шляхом виділу з лікарні ім. О.С. Лучанського. Такі плани влади спричинили жваве обговорення в соцмережах і не тільки. Городяни звикли, що херсонська малеча на світ з’являється в закладах зі свою історією і репутацією. Думки різні, але частина людей  сприймають ідею нового закладу з пересторогою. Навіщо створювати один перинатальний центр замість трьох звичних пологовий – про це говорили і в міськраді. На запитання журналістів відповідав в.о. міського голови Херсона Роман Головня.

Плани грандіозні, але в кредит

Єдиний перинатальний центр Херсону необхідний, бо треба рухатися вперед. Частина обласних центрів і навіть невеликі міста вже мають такі заклади, а ми ні. Міський голова Ігор Колихаєв хоче аби щороку в Херсоні у найкомфортніших умовах  на світ з’являлися не менше трьох тисяч малюків. При цьому влада констатує – народжуваність невблаганно падає, на сотні тисяч пологів щороку. У новому закладі має бути надсучасне обладнання. Зокрема, тут хочуть створити неонатальну реанімацію, якої в жодній міській лікарні досі немає.

-Зробивши сучасний перинатальний центр, ми підвищимо якість допомоги, кваліфікацію працівників, сконцентрувавши  все одному центрі. І розширимо спектр послуг. Тому що, наприклад, така послуга як неонатальна допомога і фактично реанімація новонароджених, сьогодні в місті практично недоступна. Вона є, лікарі надіють кваліфіковану допомогу. Але якщо не помиляюся, 280 недоношених дітей було в 2021 рік в Херсоні. Неонатальний пакет один із найдорожчих. За один випадок виходжування такої дитини НСЗУ виплачує 113 тисяч. Врахувавши статистику, ми можемо отримати 30 мільйонів на порятунок недоношеної малечі. Але для того, щоб отримати відповідний пакет, треба мати хороше обладнання, -говорить Роман Головня.

Сучасний перинатальний центр обійдеться дорого. На нього необхідно 145 мільйонів гривень, яких бюджет Херсона точно немає. Тому кошти вирішили просити в державі, через кредитну програму з відновлення України. Проєкт реалізовується через Міністерство розвитку громад та територій. Кошти Європейського інвестиційного банку. Втім, щоб їх отримати чиновників наверху треба переконати, що гроші має отримати саме Херсон, як і ще 9 міст, які беруть участь у програмі. Що буде, якщо кошти не виділять, а комунальне підприємство на той час вже існуватиме, невідомо.

Статистичні аргументи

За даними міськради, у 2021 році в Херсоні проведено близько 2860 пологів. Зокрема, понад тисячу – у перинатальному центрі  ім. З.С. Клименко, 1100 – у профільному відділенні лікарні ім. А. та О. Тропіних, 500 – у пологовому лікарні ім. О.С. Лучанського. Разом з тим, сучасний заклад створюють на базі лікарні, де менше всіх приймають пологів. В. о. міського голови Роман Головня аргументує це тим, що в будівлі пологового лікарні ім. Лучанського із п’яти поверхів зайняті тільки три. Тому, мовляв, тут є де розігнатися.

Чи скоротять медиків?

Ніяких звільнень не буде, нікого не скоротять – запевняють чиновники. Позаяк медиків у Херсоні і так не вистачає…

«На сьогоднішній день ми відчуваємо нестачу фактично в будь-якому напрямку роботи медичних закладів і фахівців сьогодні критично не вистачає. І вести мову про те, що когось будуть звільняти, скорочувати, ми не можемо набрати, навіть закрити ті ставки, які сьогодні в нас є. Тому кожен працівник, навіть незалежно від тієї спеціалізації, він на вагу золота і звичайно ми всіх цінуємо і всім є робота на сьогоднішній день. Якщо буде створено такий сучасний великий перинатальний центр, то там є місце для роботи для всіх працівників, які сьогодні працюють в акушерсько-гінекологічній допомозі в кожному закладі», — говорить пан Головня.

Разом з тим, точні дані про кількість медичних працівників у всіх пологових будинках Херсона поки не названо. Тож невідомо, скільки фахівців переведуть у новий перинатальний центр, коли той запрацює.

Що буде з будівлею у центрі міста?

Херсонський міський перинатальний центр II рівня ім. З.С. Клименко розташований в самому серці Херсона, на вул. Старообрядницькій. Заклад має й інші будівлі, вони старі, але земля тут дуже дорога… Що ж буде з цим ласим шматочком після створення центру на базі лікарні ім. О.С. Лучанського? У міськраді не приховують – для сучасного перинатального закладу цей ресурс не потрібен.

-Законом передбачена чітка процедура відчуження чи розпорядження майном, в тому числі комунальним… І ми навіть ще питання так не ставили – що з цією будівлею? Поки там діє перинатальний центр. А з точку зору того, що з нею далі може бути, це вжне питання на розсуд депутатів, представників громади, вони повинні визначатися, як далі діяти в цій ситуації, — зазначив Роман Головня.

Пам’ять про легендарного медика

Ще одне питання, яке виникає, — що буде з пам’яттю про Зою Клименко, імя якого з 2010 року гордо несе пологовий заклад на Старообрядницькій? Відома лікарка його очолювала майже 40 років. Заснувала традиції акушерства в Херсоні, зробивши перший пологовий дійсно передовим.

-Звичайно, ми повинні пам’ятати кожну людину, яка вносила свою лепту у розвиток того чи іншого напрямку. Але ж дивіться, скільки в нас великих будівель, створених великими людьми, які стоять, які занепадають, тобто, які з часом або втрачають свою актуальність. Все ж міняється, життя йде, ми ж не можемо в будівлі розміщувати той чи інший заклад, тому що свого часу воно було там як школа, чи лікарня була створена, — сказав пан Головня.

Хто очолить новий медзаклад?

Це питання хвилює багатьох. Подейкують, мовляв, кадрове питання вже вирішене. Влада запевняє, що це не так.

«Те, що стосується кадрової політики – на конкурсній основі керівник некомерційної комунальної установи призначається. Те, що стоїть далі за вашим питанням з точки зору прізвищ, – сьогодні дійсно розглядаються кандидатури різні і в процесі консультування в тому числі був залучений пан Герман. Було включено його в робочу групу зі створення цієї некомерційної установи. Тому різні, всі кваліфіковані працівники, які є в місті, вони всі залучені. Тому що муж не будемо ділити, хто більше народжує, хто менше. Є дійсно кваліфіковані працівники, їх небагато в місті. Всіх залучаємо, всі сідаємо за один стіл, працюємо. Немає ніякого розділення, як просив би вас, щоб ми не розділяли.

-А хто ще серед кандидатів?

На кожні пологи пакетом НСЗУ передбачено понад 10 тисяч гривень, сюди ж входять анастезія і кесарів розтин, якщо він необхідний. Здебільшого, за рахунок цього фінансування влада Херсона і збирається утримувати майбутній перинатальний центр.

Марина САВЧЕНКО.