Зручна вакцинація у сільській громаді на Херсонщині

3 года назад 0

Як прискорити темпи вакцинації від коронавірусу на Херсонщині? Та дуже просто: не «заманювати» мешканців віддалених сіл у міста за десятки кілометрів заради уколу, а зробити так, аби щепитися вони могли за крок від рідної хати. Не витрачати час на поїздки в спеку, й не стояти у чергах! Саме така медична стратегія й спрацювала у Музиківській територіальній громаді, яка об’єднує шість сіл.

З чотирьох тисяч мешканців антиковідній вакцинації тут підлягає 2585 чоловік. І трохи більше, ніж за два тижні, 602 особи рятівну ін’єкцію вже отримали. Медики, за винятком двох із протипоказаннями, вакцинувалися всі. Педагоги – на 65 відсотків. А з колективу дитсадку в селі Східному, скажімо, вакциновано вже 87 відсотків працівників! А все завдяки тому, що пункт вакцинації відкрили безпосередньо на базі амбулаторії в Музиківці. І не тільки підготували для нього приміщення, а й бюджетним коштом закупили обладнання: сертифікований холодильник за 47 тисяч гривень. Він дозволяє безпечно зберігати усі типи вакцин, що їх використовують в Україні – навіть примхливий, хоч і ефективний «Пфайзер», котрий потребує температури у мінус сімдесят градусів Цельсію. У підготовку до щеплення доклали зусиль і самі медики.

— Люди всі різні: комусь достатньо почути оголошення, й він на щеплення сам прийде. Хтось боїться уколів, і йому потрібно пояснення, чому той укол так важливий. Тож ходили по домівках, і персонально запрошували земляків на вакцинацію. Мабуть, були переконливими, бо таки приходили навіть ті, хто уколів боявся, — посміхається виконувач обов’язків головного лікаря амбулаторії Музиківської ТГ Мар’яна Болюк. —  Для учасників вакцинації ми не можемо запропонувати такого заохочення, як премії або цінні подарунки. Однак не можна оминути увагою суттєву деталь: для щеплення у нашому пункті вакцинації є всі чотири типи препаратів, що їх використовують в Україні: і «Астра Зенека», і «Короновак», і «Модерна», і той же «Пфайзер». Тож відвідувач пункту може сам обрати вакцину з такого набору.  І можливість обирати також схиляє селян до рішення зробити ін’єкцію.   

Щоденне завдання з вакцинації у амбулаторії часом навіть перевиконують. Бувають дні, коли замість 24 відвідувачів щеплення тут отримують усі 65 – у два з лишком рази більше! Голова  Музиківської ТГ Олександр Лейбзон наголошує: завданням номер один для громади залишається вакцинація педагогів. Адже якщо до початку нового навчального року, тобто до першого вересня, 90 відсотків працівників навчальних закладів не будуть захищені від коронавірусу, школи знову працюватимуть у дистанційному режимі. А такого розвитку подій у територіальній громаді категорично не бажають.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.