День в історії: 20 липня 1877 року створили апарат для показу мультиків (відео)

5 лет назад 0

20 липня 1877 року французький інженер Еміль Рейно створив та представив людям праксиноскоп — апарат, яким робили перші мультики.

Патент на винахід отримав 30 серпня того ж року, пише сайт "Gazeta.ua".

Прилад складався з відкритого циліндру на внутрішній стороні якого розміщувалась смуга з 8 або 12 однотипних мініатюр. На малюнках змінювалися лише рухи. У центрі апарату розміщувалась дзеркальна призма, число сторін якої відповідало числу мініатюр. При обертанні циліндра кожна мініатюра відбивалася від граней призми, що створювало плавний анімаційний ефект. Прилад мав шалений успіх та приносив радість багатьом дітям. Були й особливо рідкісні моделі приладу призначені для багатих — виготовлені з дерева туя та чорної деревини.

Спочатку споглядати мультиплікацію можна було лише через невелике віконце приладу. Через 2 роки він покращив його за допомогою дерев'яного кожуха з оглядовим вікном, що дозволило транслювати картинки на стіну — це отримало назву "оптичний театр".

Ще пізніше, Рейно замінив циліндр м'якою стрічкою, на якій уже були сотні картинок. Таким чином демонстрація циклічного руху перетворилась на повноцінні мальовані сюжети. Музику для власного театру чоловік писав самотужки.