День відкритих дверей у херсонському музеї

7 лет назад 0

12 квітня о…

В експозиції представлені найкращі твори майстра з колекції музею. До 130-річчя від дня народження художника, 12 квітня також будет проведено День відкритих дверей.

Херсонський митець народився 12 квітня 1887р. у Мелітополі. Через деякий час родина хлопчика переїхала до Херсона, який і став рідним містом для майбутнього художника. Невичерпним джерелом для становлення творчості та смаків молодої людини стало вивчення  історії реалістичного світового мистецтва. Професійну освіту художник отримав у Київському художньому училищі, де на той час викладали  відомі українські живописці  Мурашко О.О., Менк В.К., Кричевський Ф.Г. (роки навчання 1909-1916).

З 1916р. молодий художник приймає участь у виставках Київського товариства художників «Кільце» та Асоціації художників Червоної України. Саме в цей час до художника приходить перший успіх. У 1919 р. Курнаков повертається в рідне місто, де стає викладачем Херсонської вчительської семінарії, керівником майстерні живопису і малюнка у робітничій ізостудії та інструктором відділу народної освіти.

1920-1930-ті рр. – період плідної творчої діяльності, пошуків, знахідок. Митець ніби відкрив для себе естетичну цінність природи рідного краю. Пейзажі, що зображують сільські вулички, дворики, передмістя Херсона, невеликі пристані на Дніпрі, сповнені відчуттям закоханості до херсонської землі.

У 1950-70-ті рр. кольорова гама його робіт стає більш стриманою, побудованою на сполученні сріблястих та зеленуватих тонів, які передають кольори півдня Придніпров’я. Крім пейзажів митець залишив велику  кількість яскравих натюрмортів, в яких, як правило, завжди присутні  улюблені квіти майстра.

Георгій Васильович Курнаков був не тільки майстром пензля. Митець багато працював з самодіяльними художниками,  передавав їм свій досвід. Підсумком його громадської діяльності став заповіт, за яким місто, в особі художнього музею, отримало безцінний дар: полотна самого живописця,  його велику бібліотеку та колекцію творів образотворчого мистецтва.

Управління громадських зв'язків Херсонської міської ради