На Херсонщині знімали художній фільм зі школярами області

3 года назад 0

Фільм "Казки та легенди України", створений за участі школярів Херсона та області, презентували у бібліотеці імені Олеся Гончара. 

Фільм знімали на різних локаціях Херсонщини – у Дніпровських плавнях, Новій Каховці та Херсоні. Авторка проєкту Олена Протопова говорить, що цією картиною хотіли показати красу південної природи та відкрити для глядачів світ українського фольклору. 
"Український фольклор дуже багатий і не схожий на всі інші фольклори. Ми дуже радіємо з того, що сьогодні він проникає у всі види мистецтва, можливо, в майбутньому ми будемо працювати з фолк-виконавцями. І наші "Казки та легенди України" вийшли трохи не канонічними, тому що ми хотіли їх показати через бачення сучасних дітей", — розказує авторка проєкту. 

Іван Корзніков приїздив на зйомки фільму із Нової Маячки, знімався в Казковій Діброві.

"Мені дуже запам’ятався один момент, як ми билися з Залізноносою босорканею, мені сподобалися зйомки". 

Дизайнерка Оксана Наливайко працювала над створенням костюмів та декорацій фільму. За її словами, у стрічці з’являються персонажі українських казок та історичні. 

"Досліджували етнику, походження українського костюму, вишивку, різні прикраси. І застосували всі ці знання в створенні костюму для фільму. В даному випадку ми представляємо костюм князя Кия. Там є кольчуга, червоний плащ та інші прикраси".
Андрій Дзьомба грав у фільмі князя Кия.

"Я про нього багато чого дізнався, він заснував не тільки Київ, а й інші міста". 

Анастасії Михальцовій 14 років, у фільмі вона зіграла кілька ролей, одна з яких – роль київської князівни Либідь. Дівчина розповіла, що готуючись до зйомок, актори вивчали інформацію про своїх персонажів.

"Ми не лише знімали фільми на радість херсонцям та іншим жителям України, а й досліджували. У наших фільмах постають такі герої українського фольклору як цар Ох, Залізноноса Босорканя,  Кобиляча Голова та інші ", — розказує Анастасія. 
Роксолана Волощук грала у фільмі дівчинку пташку Сірін.
 
"В мене були зйомки з бабою Ягою, я її дуже боялася, але подружилася. Я грала дівчинку пташку Сірін. Про цю пташку згадують у Київських літописах, вона дуже гарна".

Уляна Протопопова грала у фільмі дві ролі, одна з них Зміючка Оленка.

"Мені довелося ввечері залізти у сукні в річку, як сказала нам режисер — краса вимагає жертв".

У фільми знімалися діти різного віку, наймолодшим акторам – 5 років, вони зіграли персонажів Рукавички. Також до фільмів потрапили локації обласної  бібліотеки Гончара і її працівники. Тетяна Краснолуцька, завідувачка відділу мистецтв, зіграла бібліотечного привида, жінка розповіла, що грати їй довелося вперше.

"До цього я навіть не уявляла, що можу грати або брати участь в якихось виставах, це був прекрасний подарунок особисто для мене і я думаю — тим дітям, які працювали зі мною, їм теж було цікаво", — говорить Тетяна. Викладачка Ольга Акуліна говорить, що фільм не тільки розважальний, а й освітній, тому може бути використаний під час підготовки до уроків.

"Матеріали цього фільму ми можемо використовувати як учителі на уроках літератури у будь-якому класі, вивчаючи міфи, вивчаючи легенди, так само і на уроках історії. Для мене, як для мами трьох синів, які постійно, чесно скажу, в гаджетах, постійно десь у віртуальному світі, я вважаю, що цей фільм може бути якісним відеоконтентом, який треба розміщувати на ютуб каналах"
, — розказує Ольга. 

За словами жінки, до перегляду фільму "Казки та легенди України" треба долучати дітей, щоб вони бачили, що ще є щось більш змістовне і глибоке.

Суспільне Херсон