Голос Лесі Українки, академічна музика, світлове шоу — у Херсоні показали Re:post-оперу «LE»

3 года назад 0

Голос Лесі Українки, академічна музика, світлове шоу та відеопроєкція.  В останній день Гоголь Фесту у Херсоні режисер Влад Троїцький і  формація Nova opera показали містянам  Re:post-оперу "LE". Це історія про те, чим жила Леся Українка, про що мріяла, і як її мрія здійснилася.

Мікросцени опери символізують різні стани поетеси та письменниці — від ліричного до бунтарського. Режисер Владислав Троїцький сказав, що прочитав багато текстів письменниці, матеріали про її родину, щоб зрозуміти, ким була насправді культурна діячка.

"Тут є цитати з Лесі Українки, які всі, з одного боку знають, а з іншого – ми, як зазвичай, не до кінця усвідомлюємо величину цієї фігури і ролі для України. І величину тих людей, які вимріяли Україну наприкінці 19 – початку 20 століття", — каже режисер Влад Троїцький.
За його словами, У Re:post-опері "LE" є елементи сучасної академічної музики, естетики мінімалізму, live-електроніки та архівні записи голосу Лесі Українки. У виставі звучали українська, англійська та німецька мови.
" Чим мені цікавий цей колектив, і ця особистість, як режисер, як педагог, як продюсер зрештою, сам Владислав Троїцький? Тим, що його модель театру, а це ритуальний український театр, це етнотеатр з модерним світобаченням і з утвердженням сучасної, власне, мови, яка відома в Україні, і відкриває Україну для світу" , — каже глядачка Світлана Максименко.
У Українки була витончена українська душа і нестримна геніальність. ЇЇ тексти  досі актуальні, — каже Людмила Рибачук.

"За волосся твоє золоте, за чоло, молоде і відкрите, Я люблю тебе, друже за те, що не можу тебе не любити". Я читаю ці вірші своєму чоловікові, бо так воно й є. Як же після цього я можу її не любити, якщо вона в моїй душі, моя душа може говорити її словами" , — ділиться Людмила. Що відомо:

  • Перформанс "30 із 40" режисера Влада Троїцького побачили херсонці та гості міста, які виїхали на виставу до Олешківської пустелі. Він відбувся у рамках ГОГОЛЬFest у партнерстві з Міжнародним театральним фестивалем "Мельпомена Таврії".
  • 4 вересня з Києва до Херсона прибув перший у Європі артпотяг "Гоголь TRAIN". У 7 розмальованих вагонах на міжнародний фестиваль сучасного мистецтва "Dream ГОГОЛЬFEST" приїхали гості з різних міст України.
  • "Театр – це моє!" — таке гасло XXIII Міжнародного фестивалю "Мельпомена Таврії", який 3 вересня розпочався у Херсоні. Свої театри представлять учасники з 7 країн світу: Грузії, Вірменії, Румунії, Португалії, Туреччини, Білорусі та України. Фестиваль триватиме до 11 вересня.

Суспільне Херсон