Почесний Херсонець покинув улюблене місто

7 лет назад 0

Видатний художник, почесний громадянин Херсона Федір Іванович Загороднюк пішов із життя.  Про це повідомив сьогодні сайт Херсонської міської ради. 

Славетний портретист Херсонщини, який  відкрив широкому загалові обличчя трудівників нашого краю в пятдесяті роки ХХ сторіччя.

Народився він 12 лютого 1922 року у с. Гунча Гайсинського району Вінницької області, але майстерність здобував тут: у 1941 він закінчив Херсонське училище мистецтв.

1950 — закінчив Київський державний художній інститут (клас Трохименка К.Д., Мелихова Г.С.).

1978 — член Спілки художників України.

2001 — Дипломант Міністерства культури та мистецтв України і Національної Спілки художників України.

"За напрямком свого обдарування Федір Загороднюк — портретист. Його портретна галерея увібрала в себе імена і долі людей Херсонщини, чиї справи і праця створювали її славу в Україні. Із спокійною дружелюбністю вдивляється художник в обличчя, характери, долі корабелів, текстильників, машинобудівників, рибалок, трудівників полів і ферм, лікарів, вчителів, творчих працівників.

Портретну галерею республіканського, всесоюзного показу він відкрив у 1957 році, виконавши портрет лікаря-окуліста В. Строганова. Потім були портрети свинарки М.Г. Білої (1959), механізатора Г.І. Байди (1960), комбайнера М.А. Браги (1981), генерал-майора Г.І. Вехіна (1967), академіка Є.П. Голобородько, всесвітньо відомого лікаря В.П.Філатова, художників Сіденка, Шовкуненка, Московченка, Чуприни та багатьох інших", — так писала про нього "Наддніпряночка" у 2002 р.

Звання Почесного громадянина Херсона Федору Загороднюку було присвоєно 12 вересня 2014 року.

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко, депутати Херсонської міської ради, члени виконавчого комітету міської ради глибоко сумують з приводу смерті Федора Івановича та висловлюють рідним і близьким щирі співчуття.

Прощання з майстром відбудеться 15 березня, у середу, з 13.30 до 15.30 у Ритуальному домі (вул.Нафтовиків, 46).