Поклик життя Марії Ярової

3 года назад 0

Миле, лагідне та привітне місто Гола Пристань, і люди народжуються на цій землі особливі, наче вбирають в себе всю його красу.

У далекому, важкому для всієї країни 1937 році, 4 серпня в сім’ї робітників Іванових з’явилася на світ маленька Марія. Багатодітній родині було не солодко, вісім діточок, кожне хоче їсти, іноді було так важко, що з їжі в хаті лише водичка. Де бралися сили, жага до життя? Одному Господу відомо.

Стогін навкруги, людське страждання та біль. Жахи дитинства назавжди залишили слід в душі Марії. Сльози батька, який перед смертю останній шматочок хліба, поцілувавши віддав їй, щоб тільки жила. Наче відчував, що у маленької дівчинки буде велике життя та доля її ділитися цим життям з усім світом.

З тих пір минуло багато часу і тепер ім’я та твори Марії Ярової знають не тільки у рідному Голопристанському краї, а і далеко за його межами.

Перші поклики творити, викладати свої думки на папері відчула ще в школі. Не судилося б зв’язати своє життя з писемністю, адже дуже мріяла її матуся, працюючи санітаркою в санаторії «Гопри», щоб Марія вивчилась, була медичним працівником. Так спочатку і сталося, закінчила Херсонське медичне училище за професією акушерка, потім працювала медичною сестрою в районній лікарні.

Але душі хотілось іншого, саме через цей поклик Марія стала студенткою факультету журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка. Після закінчення працювала в Каланчацькій районній газеті «Слава праці». Сталося так, що необхідно було повернутися до рідної Голої Пристані, де очолила новостворену Централізовану бібліотечну систему Голопристанського району.

Здавалося б, на перший погляд, не важка робота, але це тільки так здається. Багато напружених днів було пережито і все на маленьких тендітних плечах. Різного було за довгих двадцять років, проблем і складнощів багато. Керівник за все хвилюється, несе відповідальність за весь район. І за наповнення фонду новими книгами, за бібліотечне обладнання, і за саме важливе – спокійне, добре спілкування у великому колективі. Як казала Марія Пантеліївна, на дорозі їй зустрічалися хороші люди, бо, мабуть, сама є такою, а з хорошими людьми і справи вдаються краще. І так, все життя поряд з книгами, віддаючи всю душу їм та людям.

Вже з роками, її письменницьке зібрання містить більше як тридцять творів, значна кількість з історичної та краєзнавчої тематики, є повісті, художні нариси, фантастика та гумористичні оповідання, вони захоплюючі, цікаві, читаються на одному диханні.

Крім дару письменниці, Марія Пантеліївна в 1990 році отримала диплом Психологічного центру «Медіум», а у 1991 році отримала свідоцтво Української міжгалузевої Асоціації біолокації, оволоділа методичними засобами оцінки енергетичного стану біологічних об’єктів. Також, в 1991 році закінчила курси Центру підготовки кадрів Науково-методичного Центру «Сенсэко», Науково-випробувального інституту психології УРСР. Тож, не дарма доля спонукала в юності отримати професію медичної сестри та потім допомагати людям все життя.

Безмежна любов її до рідного міста, не один твір був йому присвячений. І коли у 2017 році міською радою було оголошено конкурс на краще видання-путівник про Голу Пристань, у Марії Пантеліївни спочатку були сумніви, чи варто братися за роботу, адже багато сходинок треба зробити, щоб вийшло задумане. Але поклик взяв своє і на світ народилася книга «Гола Пристань – місто мого серця», як маленька візитна картка та подарунок усім гостям Голопристанщини.

Марія Пантеліївна є членом Національної спілки журналістів України та Херсонської обласної організації письменників, нагороджена медаллю «За вагомий внесок у розвиток міста», дипломом «Почесний громадянин міста», має інші нагороди. І ми пишаємося, що поруч з нами живе маленька Жінка великої душі, яка дарує людям частинку себе. Її книги – це найдорожчий скарб у світі, в них серце, мрії, натхнення та віра. Ними захоплюються читачі різного віку і кожен знаходить щось саме для себе.

В архівному відділі Голопристанської міської ради створено фонд особового походження Марії Пантеліївни Ярової, де зберігаються біографічні матеріали, окремі видання, газетні публікації та все, що пов’язане з її життям та творчістю. Всі бажаючі мають можливість ознайомитися з матеріалами фонду в читальній залі архівного відділу. Також, ознайомитись з творчістю письменниці можна на її особистому сайті за посиланням: mariyar.ucoz.net.

У Марії Пантеліївни ще багато мрій та планів і ми будемо чекати нових рукописів, що несуть світло та ніколи не згорають!

Олена Бишок, начальник архівного відділу міської ради