Вахтанг Кіпіані презентує у Херсоні свою книгу «Справа Василя Стуса»

3 года назад 0

15 травня 2021 року о 17.00  у приміщенні Херсонської міської бібліотеки імені Лесі Українки відбудеться зустріч із відомим письменником, журналістом, істориком  Вахтангом Кіпіані . Письменник презентує свою відому книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

Унікальну книгу про життя і смерть українського поета Василя Стуса автор вперше презентував 26 травня 2019 року під час книжкового ярмарку в Києві «Книжковий Арсенал». Згодом робота отримала низку престижних премій та відзнак, зокрема:

  • Вересень 2019 — персональна відзнака директорки ГО «Форуму видавців» Катерини Шевченко на Форумі видавців у Львові-2019.

  • Жовтень 2019 — нагорода Черкаського книжкового фестивалю в номінації «Науково-популярна книга для дорослих. Есеїстика, публіцистика, мемуари».

  • Грудень 2019 — члени Українського ПЕН-клубу включили «Справу Василя Стуса» до переліку найкращих книжок 2019-го, які з'явилися друком у вітчизняних видавництвах, у категорії «Нон-фікшн».

  • Листопад 2020 — книгу включено до номінантів на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року у категорії «Публіцистика, журналістика».

У 2020 році навколо «Справи Василя Стуса» розгорівся політичний скандал: один із героїв книги — політик  Віктор Медведчук  — подав до суду на автора та видавництво з метою вилучити примірники з продажу та виключити з них певні фрази. І якщо суд першої інстанції ухвалив рішення на користь Медведчука, то апеляція вже була на користь Вахтанга Кіпіані та видавництва.

Нагадаємо, Віктор Медведчук був призначений адвокатом Василя Стуса, незважаючи на численні протести Стуса. В результаті, Василя Стуса Василя Стуса засудили до максимального покарання — 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання. Про те, як саме Медведчук «захищав» Василя Стуса, ви зможете дізнатись із книги Вахтанга Кіпіані — вона складається з архівних документів, а також безпосередньо від автора під час презентації.

«Кримінальна справа Василя Семеновича Стуса — це хроніка боротьби злочинної комуністичної системи з людиною, повної болю та гідності. Ми бачимо громадянина, правозахисника, творчу особистість, який чудово розуміє наслідки своєї „негнучкості“ перед каральною машиною. І тим не менше він іде до кінця». Вахтанг Кіпіані.

Після презентації усі бажаючі зможуть придбати книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» у автора. Вартість примірника — 260 грн.

Полина Светлова