Вишукані «Асоціації» Миколи Гепарда

4 года назад 0

До Дня художника в Херсоні 11 жовтня відкрилася ще одна виставка — невеличка за розмірами, затишна, але надзвичайно витончена, вишукана, естетська. Художній музей презентував творчість нашого заслуженого художника Миколи Гепарда в експозиції під назвою «Асоціації».

Раніше персональні виставки Миколи Анатолійовича проходили з періодичністю у 10 років — художник вважає, що саме за цей час світогляд, техніка і тема творчості митця змінюються, тож є привід виходити до широкого загалу. Але ж після останньої «персоналки» Гепарда, приуроченої до його 70-річчя, минуло лише трохи більше року… Виявляється, задум цієї виставки був народжений ще на відкритті минулорічної, бо ж у художньому музеї персональної виставки Миколи Гепарда ще не було! І цю несправедливість нарешті виправили.

Музейники вирішили не розпорошуватися і з безлічі талантів майстра вибрали лише один напрямок його творчості — графіку. Але все одно розгубилися, бо з трьох тек робіт, які художник запропонував для виставки, обрати було вкрай важко: одне краще за інше, і показати хочеться все…

Тепер у невеличкій залі на третьому поверсі художнього музею розташувалися 46 робіт, з яких і складаються «Асоціації». Вони дуже і дуже різні – за технікою, кольором, настроєм, філософією, драматизмом. Тут і неймовірні образи дивних тварин і птахів, народжені безмежною фантазією художника, і особливий погляд на звичайні херсонські вулиці, і дивовижна атмосфера спокою, яку створюють пейзажі. Тут, власне, чітка графіка, і м’які ліричні акварелі. Тут і витончені монохромні роботи, і насичено яскраві, просто кислотні…

Завідуюча науково-експозиційним відділом художнього музею Наталя Кольцова, яка була справжнім «локомотивом» виставки, вважає, що у цій експозиції представлений зовсім новий Микола Гепард — і радить звернути особливу увагу на акварелі! «Він художник такого рівня, рівних якому в Україні дуже мало можна знайти, — каже пані Наталя. — Рівень його майстерності надзвичайно високий, і з кожним роком його майстерність зростає, сюжетика розширюється, колористика змінюється і стає більш вишуканою».

А сам Микола Гепард на відкритті виставки згадував, що працює так, як свого часу радив йому педагог: ставитися до своєї роботи так, ніби це остання робота в житті. Жалкував, що багато своїх перших невдалих акварелей знищив. Нарікав, що багато людей в плані мистецтва неосвічені, тому часто купують слабкі роботи — «бо в нас же не викладають, як в Японії, уроки милування!»

Захоплюватися творчістю Гепарда-графіка можна безкінечно, але не згадати Миколу Анатолійовича як дивовижного різьб’яра по дереву просто не могли. На жаль, «Галявину казок»  у Комсомольському парку Херсон зберегти не зміг. Але в’яз біля «Паруса», що завядки Миколі Гепарду став роздинкою вулиці Суворова і який страждає від дощів і поступово руйнується, врятувати можна! Варто лише зробити навіс, щоб захистити його від дощів. Перед виборами, каже Микола Анатолійович, хто тільки не обіцяв це зробити! Але — обіцянки-цяцянки! А раз влада не в змозі (що, дійсно не в змозі?), запропонували херсонцям зробити це власним коштом: відкрити рахунок і зібрати двадцять-тридцять тисяч, чи скільки буде потрібно — хто скільки зможе. Теж варіант, до речі.

Загалом, було багато теплих слів, спогадів, побажань. І серед побажань — отримати завння народного: це буде справедливо. І готуватися до наступної виставки. Тим більше, що нові роботи у теках художника вже є.

Ой, зруйнує пані Наталя Кольцова концепцію Миколи Гепарда щодо виставок раз на 10 років! І це дуже добре!

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/46228-vyshukani-asotsiatsii-mykoly-heparda#sigProIdb315b97eef