За українського «Оскара» грошей не даватимуть

7 лет назад 0

В Україні з'явиться…

Ініціаторами стали організатори Міжнародного одеського кінофестивалю. Премію планують вручити 20 квітня цього року в одному зі столичних готелів.

"Ідею створення національної кіноакадемії і кінопремії ми виношували давно. Безумовно, це найважливіший етап у розвитку нашої кіноіндустрії", – сказав на прес-конференції глава Держкіно Пилип Іллєнко.

Переможців визначатимуть у 14 номінаціях — зокрема, кращий фільм, актор, режисер і оператор. З часом їх планують розширити. Єдина іменна нагорода – премія імені Юрія Іллєнка. Присуджуватиметься кращому режисерові-постановнику. Матеріальну винагороду за перемогу в номінаціях не передбачено. Всім переможцями роздаватимуть тільки статуетки — "Золоті дзиґи".

"У нас були варіанти – "Золота земля", "Золота грамота", "Золотий Назар". Але зупинилися саме на дзизі. Це найпопулярніша дитяча іграшка. Крім того, з нею пов'язано ім'я одного із засновників документального кіно – Дзиґи Вертова", – говорить президент ОМКФ і ініціатор створення кіноакадемії Вікторія Тігіпко.

До складу кіноакадемії можуть увійти всі представники кіноіндустрії, які за роки незалежності України брали участь у створенні хоча б одного повнометражного і трьох короткометражних або документальних фільмів, також кінокритики, меценати і спонсори українського кіно.