Чого слід чекати пенсіонерам Херсонщини?

7 лет назад 0

Аналіз ситуації в пенсійному законодавстві та у пенсійних законопроектках дослідив Сергій Осолодкін для "Херсонців".

13 липня Верховна Рада України працювала у «посиленому» режимі…
Результат її роботи – ухвально у першому читанні проект Закону «Про пенсійну реформу», яку запропонував Уряд Гройсмана, який у вівторок 11 липня було проголосовано «за основу».

 

Нагадаю, що вчора перед депутатами стояло надскладне завдання за будь-яку ціну продавити проект т.з. «пенсійної» реформи.

Вже з самого початку було зрозуміло, що проект будуть «давати» всіма можливими засобами, для цього навіть час роботи ВРУ було з самого початку подовжено до 20 години.
А Прем'єр сам неодноразово наголошував на тому, що це вкрай необхідний документ, адже його ціна «покращення життя пересічних пенсіонерів» і «збільшення пенсій». За обіцянками Гройсмана прийняття проект сьогодні, це запорука збільшення пенсій з жовтня.

На ділі відомо, що цей проект є запорукою успішного вирішення іншого питання – отримання чергового траншу від МВФ. Звісно, що про це вголос ніхто не говорив.
Коли стало зрозумілим, що голосів може не вистачити  Міністр соціальної політики України Андрій Рева пішов на крайні заходи – став обіцяти все, що завгодно навіть те, що до другого читання, яке відбудеться восени, будуть враховані всі пропозиції, які висловили депутати як зауваження.

Зокрема він сказав: « Якщо ми зараз не проголосуємо в першому читанні, відкладемо на вересень, це означає, що з 1 жовтня підвищити пенсії ми не зможемо. Я вам обіцяю, що всі ці пропозиції, які зараз звучали, зокрема, про реєстр отримали соціальну допомогу, про скасування підвищеної ставки ЄСВ (по шкідливим професіями), про аудит Пенсійного фонду знайдуть своє відображення в законі до другого читання». 

 Сергій Осолодкін для "Херсонців"
Чи станеться так? Відповідь нам так ніколи й не дадуть. Скоріше за все про всі обіцянки забудуть. Та, головне було досягнуто необхідну кількість «за» — знайшли. Чого ж слід чекати пенсіонерам?

Проект реформи передбачає , що:

По-перше, відбудеться «осучаснення» пенсій шляхом перерахунку з 1 жовтня 2017 року пенсій з використанням: єдиного показника середньої зарплати, який використовується для призначення пенсії у 2017 році в сумі 3 тис. 764,4 грн.

По-друге, заплановано, що станеться «поглинання» наявних в структурі пенсійної виплати тимчасових підвищень, надбавок, фіксованих індексацій.

По-третє, при призначенні пенсій у 2018 році коефіцієнт «вартості» року страхового стажу становитиме 1, і буде використовуватися показник середньої зарплати за 2 останні роки, а з 2019 року – показник середньої заробітної плати за 3 останні роки.

По-четверте, планується, що з 1 жовтня 2017 року працюючі пенсіонери будуть отримувати зарплату не скорочену (як є зараз), а у повному розмірі.

По-п'яте, повинен статися перегляд умов щодо призначення пенсії за віком. Починаючи з 1 січня 2018 року у 60 років на пенсію будуть виходити тільки ті громадяни, які матимуть 25 років страхового стажу.

По-шосте, до 2028 року, кожен рік, на 1 рік, буде збільшувати мінімальний страховий стаж, який повинен в решті-решт складати не менше 35 років.

По-сьоме, у 63 роки на пенсію зможуть виходити тільки ті особи, які матимуть мінімум 15 років страхового стажу, станом на 1 січня 2018 року, проте не мають 25 років (який у продовж наступних 10 років, так само, буде збільшувати кожен рік на 1 рік).

По-восьме, у 65 років вийти на пенсію зможуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу (а не 16 років), при мінімальній виплаті пенсії.

По-дев'яте, тим особам, у яких після досягнення 65 років, не буде 15 років страхового стажу, буде призначатися державна соціальна допомога (а не пенсія).

Крім того проект передбачає, що будуть переглянуті умови індексації пенсій і щомісячних страхових виплат. У 2019 – 2020 роках індексація відбуватиметься у т.з. «ручному» режимі, для цього КМУ буде приймати окремі рішення.

Починаючи з 2021 року показник середньої зарплати буде переглядатися на 50% щодо зростання зарплати за попередні 3 роки і на 50% індексу споживчих цін.

Проект передбачає, що будуть ліквідовані пенсії за вислугу років (крім артистів), при цьому пільговий вихід на пенсію залишать тільки для тих, хто має шкідливі і важкі умовами праці, чорнобильці, матері, які виховали 5 дітей і інвалідів з дитинства (у 50 років); військові – учасники бойових дій (у 55 років); ліліпути і люди з диспропорційною карликовостью.

У разі прийняття Закон передбачатиме доручити Кабміну до 1 жовтня підготувати окремий законопроект щодо осучаснення пенсій військовим і протягом 6 місяців підготувати окремий закон про введення професійної пенсійної системи.

Колись поет сказав:  «Я планов наших люблю громадье…».

Сергій ОСОЛОДКІН