У жовтні ціни на товарну землю дещо знизились — KSE Агроцентр

5 месяцев назад 0

Ціни на сільськогосподарську землю у жовтні 2023 року демонстрували незначне зниження — менше одного відсотка, у порівнянні з вереснем 2023 року. Такі щомісячні коливання ціни є нормальними та не свідчать про довготерміновий тренд на зниження цін на с/г землю.

Про це свідчать дані аналітичного огляду «Земельний ринок України» від KSE Агроцентр, пише Kurkul.com.

Серед усіх проданих у жовтні сільськогосподарських земель середньозважена ціна одного гектару становила 38,18 тис. грн.

«При цьому середньозважена ціна за гектар землі з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» була вищою і становила 39,21 тис. грн/га. З чого можна зробити висновок, що попит на «товарні» землі є вищим, ніж на інші види сільськогосподарських земель в Україні», — зазначили експерти.

При цьому зберігається тенденція до укладання значної кількості угод за ціною, що дорівнює нормативній грошовій оцінці (НГО) — мінімально допустимій вартості для колишніх підмораторних земель. В жовтні 2023 року 51,4% угод були укладені за ціною, що не перевищувала НГО більш ніж на 2%.

Як і в попередні місяці, угоди купівлі-продажу у жовтні 2023 року укладались переважно з так званими «товарними» землями (50% транзакцій) та землями для ведення особистого селянського господарства (ОСГ, 44% транзакцій). Вся товарна земля, а також значна частина земель ОСГ до липня 2021 року була під мораторієм.

При цьому за площею земель в обігу, завдяки більшій середній площі земельної ділянки, переважають товарні землі (67% від всіх земель в обігу в жовтні 2023 року), тоді як ділянки для ведення ОСГ становлять лише 23% від всієї площі земель, щодо яких укладалися угоди купівлі-продажу у жовтні 2023 року. Ще 10% від площі земель в обігу в жовтні становлять землі для ведення фермерського господарства.