Чому в Херсоні дорожчає хліб

3 года назад 0

У Херсоні подорожчав хліб. Акціонерне товариство «Херсонський хлібокомбінат» поетапно підняло відпускні ціни своєї продукції на п’ять відсотків, залишивши незмінною тільки вартість двох сортів так званого соціального хліба. Втім, цей крок важко назвати несподіваним. Адже йому передувало різке подорожчання сировини для виробництва муки – продовольчого зерна озимої пшениці, яка на початку літа коштувала 6-6,5 тисяч гривень за тонну, а нині – вже 11 тисяч гривень. Відповідно, і мука першого сорту, витрати на яку у собівартості випічки сягають майже половини, протягом того ж часу зросла в ціні з 8,5 до 10,5 гривень за кілограм. 

На додачу, підвищилася мінімальна зарплата, подорожчав газ, електроенергія та пальне для машин, на яких везуть у торговельну мережу основний продукт споживчого кошика. Навіть коронавірус – і той «відзначився» у розкрутці інфляційного маховика. Адже з впровадженням карантину весь хліб без винятку у Херсоні стали пакувати. І якщо тоненька захисна плівка для цього додає прайсу на окремо взятий буханець тільки 3-4 копійки, то пакет із маркуванням «тягне» вже на 60-70 копійок.

З таким набором додаткових витрат цілком зрозуміло, що 5-відсоткове подорожчання залишає вартість хліба балансувати на межі рентабельності. Натомість його масових споживачів може потішити хіба що запевнення заступника голови правління акціонерного товариства «Херсонський хлібокомбінат» Надії Дурової. За її словами, надалі підвищувати відпускні ціни на свою продукцію принаймні до Нового року керівництво підприємства не планує. Якщо, звісно, державні мужі впродовж  грудня не придумають чергового «покращення», внаслідок якого в Україні знову подорожчають енергоносії та сировина для виробництва хлібобулочної продукції.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.