Як зміняться тарифи у липні

3 года назад 0

З 1 травня в Україні запрацював річний тариф на газ для населення. Водночас із червня всіх користувачів автоматично перевели на річний тариф. Однак споживачі все ще можуть перейти на помісячну оплату, такий тариф формується залежно від цін на ринку газу.

Газопостачальні компанії вже оприлюднили місячні тарифи на липень 2021 року. З червня всіх користувачів автоматично перевели на річний тариф, хоча громадяни все ще можуть перейти на місячний. Зокрема «Херсонська обласна енергопостачальна компанія» встановила тариф на липень 13,5 грн.

Водночас, у «Нафтогазі» планують запустити новий тариф на газ для населення з фіксованою ціною на сезон.

Також населення отримуватиме додаткову платіжку за газ. До оплати за газ компанії-постачальника та послуг з доставки газу додасться оплата за утримання внутрішньобудинкових мереж газопостачання.

Тариф на електроенергію

Міненерго ініціювало продовження дії спецобов’язків (ПСО) до серпня 2021 року. Тож тариф на електроенергію для населення залишиться на рівні 1,68 грн. за 1 кВт/год.

Однак, підвищення тарифів на електроенергію неминуче. Адже підприємства, які виробляють електроенергію, стверджують, що вони збиткові через борги споживачів та надто низьку ціну на свої послуги.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), анонсувала три сценарії підвищення цін на електроенергію для побутових споживачів. Перший – з 1 травня Кабмін не підвищуватиме тарифи та заморозить ціни на електроенергію для населення до кінця 2021 року; другий — упродовж 2021 року Кабмін двічі підвищить тарифи на електрику на 15% — з 1 травня та 1 вересня. Так, до осені 2021 року ціна одного кіловата зросте до 2,22 грн. І третій сценарій: чинний тариф на електроенергію діятиме до липня 2021 року, а потім електроенергія подорожчає на 30%.

Також у Міненерго планують залишити пільговий тариф для тих, хто споживає менше 100 кВт електроенергії. Такі користувачі продовжать платити 1,68 грн. за 1 кВт/год. Для інших споживачів вартість кіловата може зрости до 2–3 грн.

Анатолій НІКОЛАЄВ.