Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

4 года назад 0

Не кавунами єдиними славиться Херсонщина. На фінальній стадії збір врожаю гарбузів. Частина від нього вже незабаром відправиться у далеку мандрівку, до Великобританії. У країнах ЄС дуже цінують органічну українську сільгосппродукцію, тому й замовляють.

На залитому сонцем полі кипить робота. З півсотні чоловіків та жінок поспішають спустошити ряди з «рудим золотом»: вже цього місяця синоптики прогнозують заморозки. Гарбузи і дійсно збирають обережно, наче коштовний скарб. Все просто — потрібні плоди в ідеальному стані, без щонайменших подряпин, не те що тріщин!  -З огудини зрізаємо акуратненько, щоб не пошкодити гарбузик. Бо ж якщо десь зачепиш ножем, плід довго лежати не буде. Одразу пропаде, ми його просто-напросто викинемо, — пояснює робітниця Наталя Козак.

Вже другий рік сільськогосподарське підприємство, розташоване в с. Роздольне на Каховщині, співпрацює з британським замовником. До країни Туманного Альбіону наші аграрії відправляють гарбузи. Англійці оцінили сорти хантер і батернат.  У місцевих ресторанах великим попитом користуються гарбузові супи, салати, запіканки. Вимоги до продукції, яка завозиться з-закордону у країнах ЄС мега-високі. Але фермери з Херсонщини знають, як догодити і найприскіпливішому замовнику. Це підтверджують у Держпродспоживлужбі, адже вся продукція, яка йде на експорт, проходить суворий лабораторний контроль. А до цього контролюється на полі, на етапі вирощування. -У Євросоюзі звертають увагу і на вміст залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів в овочах, і чи не піддавався врожай впливу шкідників, і тестують щодо ймовірності ГМО. На все дивляться. Але наша таврійська продукція відповідає всім вимогам, — констатує факт начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць.

Побачивши на полі гостей (журналістів), камерам і фотоапаратам щиро посміхається приємна жінка у квітастій кепці. Це Ніна Лінок, одна з робітниць. Запитую – а самі-то любите гарбуз їсти, що з нього готуєте?

-Ой, та просто обожнюю. І чоловіка частую кашею – з молочком, маслечком. Смакота! А ще можна кубиками порізати, цукром притрусити — на жаровню, у духовочку і запекти. Та рецептів валом, тільки ваші бажання і гарбуз! Дякую вам, побігла, он контейнери завантажують , — говорить пані Ніна.

Цьогоріч аграріям Херсонщини гріх скаржитися на врожай гарбузів. На полях вродило до 35 центнерів з гектара – майже рекордний показник для вкрай непростих погодних умов. Якщо не сказати форс-мажорів.

«Та і градом било, і сушило. Екстремальним був травень місяць. Вже посходило, а от належної температури не було, сонця не вистачало.  У стресових умовах опинилися і агрономи, і гарбузи. Але ж, бачите, попри все, маємо добрий результат,  — розповідає головний агроном підприємства Володимир Щиров.На сільгосппідприємстві в Роздольному люблять апробовувати все нове. Так, цьогоріч виростили в якості експерименту першу партію міні-гарбуза, сорт якого має незвичну назву – спагеті. До чого ж тут макаронні вироби? Річ у тім, що спори яскраво-жовтого гарбуза, якщо їх відділити, нагадують лапшу. Сорт годиться для тушкування і вживання у сирому вигляді, зі спеціями.Святая із святих на підприємстві – склад із конвеєрною лінією. Її встановили буквально цього року. Завдання автоматизованого пристрою – кінцеве сортування. Але й без людських рук тут ніяк. Робітники відбирають брак і перевіряють плоди на вагу. На експорт відправляються гарбузи по пів, півтора і два кілограми.Цього року з Роздольного до Великої Британії відправили понад 40 тонн рудого вантажу. Ну а в цілому з Херсонщини на експорт пішло 267 тон гарбуза. І, судячи з усього, це ще не межа, бо минулого року було втричі більше.

Марина САВЧЕНКО, Новий день
Фото автора.