Оренда херсонських земель подорожчала на 3%

3 года назад 0

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) повідомила, що орендна плата за користування землею сільськогосподарського призначення в Україні зросла торік у середньому на 6,5% порівняно з 2019 роком — до 3,38 тис. гривень за гектар на рік. 

У низці областей вартість оренди перевищила значення нормативної грошової оцінки земель (НГО) на 15% через високу конкуренцію між орендарями.

«Така тенденція до підвищення орендної плати спостерігається в останні кілька років. Спочатку конкуренція між аграріями змушувала збільшувати відсоток орендної плати в договорах. Наступний поштовх до зростання орендної плати стався в 2018 році після проведення всеукраїнської нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель, хоча в деяких регіонах вона в результаті перерахунку дещо знизилася», — зазначили в УКАБ.

Збільшення орендної плати за землю в 2020 році пояснюють активним проведенням земельної реформи і очікуваним відкриттям ринку землі.

Найдорожча оренда сільгоспземель в 2020 році була: у Київській області, де склала 4,99 тис. грн. (+5,5% порівняно з 2019 роком); Тернопільській та Хмельницькій — по 4,68 тис. грн. (+9% зростання в обох областях); та Вінницькій — 4,56 тис. грн.

В асоціації уточнили, що в 2020 році найбільше зростання орендної плати в процентному відношенні відбулося в Чернігівській області – на 19% в порівнянні з 2019 роком, Волинській — на 11,5% і Рівненській — на 11%.

На Херсонщині середній розмір орендної плати зріс лише на 3% і становив торік 2,25 тис. грн. за гектар. Проте, найменший розмір орендної плати в Україні зафіксований на Волині — 2,17 тис. грн.

За даними асоціації, менший розмір орендної плати у південних областях пояснюється меншою врожайністю земель через більш посушливий клімат, а незначне зростання орендної плати в цих регіонах обумовлено втратами через посуху.

Анатолій НІКОЛАЄВ.