Пенсії перерахують вже в березні

3 года назад 0

В Україні з 1 березня почнуть проводити щорічну індексацію пенсій. Цього року розмір надбавки складе до 11%.

Однак підвищуватимуть тільки розрахунковий розмір. Тобто без урахування надбавок за стаж, доплат для окремих категорій і т. д.

Чому саме 11%? Розмір індексації – це половина від динаміки зростання середніх зарплат за минулі три роки плюс половина від минулорічної інфляції. Дані точної статистики з’являться тільки в березні, але чиновники вже підрахували, що це буде близько згаданих 11%.

Ті пенсіонери, які зараз отримують пенсію в розмірі 9090 грн., можуть розраховувати на надбавку близько 1 тис. грн. Зовсім без надбавки залишать: тих, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менше 11% від мінімальної; а також ті, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Навіщо проводять індексацію? Справа в тому, що показник середньої зарплати по країні (який враховується при розрахунку пенсії) щорічно старіє. Зарплати зростають швидше, ніж підвищують пенсії. Це призводить до того, що «старі» пенсіонери з кожним роком стають біднішими, а «нові», які з таким же рівнем зарплат і стажем виходять на заслужений відпочинок, отримують значно більше.

Щоб виправити ситуацію, вирішили щорічно рівень середньої зарплати за три роки (у формулі розрахунку пенсії) підвищувати на коефіцієнт. Цей коефіцієнт визначається як сума 50% інфляції за минулий рік і середньої динаміки зростання зарплат за минулі три роки.

Тож, готуйте гаманці, пенсіонери!

Анатолій НІКОЛАЄВ.