Врожайність яблук на Херсонщині знизилась вдвічі: як це вплине на ціни

3 года назад 0

Цього року вдвічі знизилась урожайність яблук через несприятливі погодні умови навесні. Про це Суспільному розказав представник одного із Білозерських підприємств Роман Рудий. Зі своїх садів вони цьогоріч планують реалізувати до 6 тисяч тонн товарного яблука і 1,5-2 тисячі – на переробку.
Завідувач фруктосховища Роман Рудий розказує, як зберігають урожай у них на підприємстві. Яблука і груші звідси реалізують во всій Україні. Тут є три сховища для зберігання яблук, вони розраховані на понад 4 тисячі тонн фруктів.
" У цій камері зберігається сорт «Симиренко», який вийшов на режим 0,9 градусів і таким чином він буде зберігатися до травня місяця. Це дозволяє яблука дістати у травні місяці повністю з такими самими якостями, з якими ми його туди поклали."

Працівниця агрофірми Альона Верастюк перебирає яблука, каже, відсортовує пошкоджені та дрібні. Їх відвезуть на переробку, інші підуть на продаж.
У цій агрофірмі, що на території Білозерського району – 2,5 тисячі гектарів землі, з них 700 гектарів – сади, розказує директор Олександр Ощипок. Цьогоріч, продовжує чоловік, значно знизилась врожайність, зібрати планують лише 50% від минулорічного врожаю.
"Цього року плануємо зібрати 5 тисяч тонн яблук, це приблизно у половину менше ніж минулого року, тому що вплинули умови цієї весни неблагополучні для саду. Коли у квітні місяці були морози до -11 градусів, в цей період активно цвів і абрикос, і персик, і починало квітнути яблуко і тому це негативно вплинуло на наш врожай".
Менший урожай вплинув на ціну яблук. Якщо минулого року максимальна ціна за кілограм була 8 гривень, то зараз 15.
"Цьогорічні погодно-кліматичні умови негативно вплинули на багаторічні насадження у Херсонській області. Березневі та квітневі морози сприяли загибелі до 85, а у деяких фермерів навіть до 100% садів, це черешня, абрикоси і яблука. Тому і спостерігаємо такі високі ціни на яблука", — розповідає заступниця директора обласного департаменту сільського господарства та зрошення Олена Швул.
На ринку яблука коштують від 10 до майже 30 гривень. Дорожчі, кажуть реалізатори, яблука із західної України.
"Беруть, але мало беруть, ви ж бачите людей немає, у людей грошей немає. Восени звичайно були дешевші, ми і навесні по такій ціні не продавали як зараз продаємо".

Покупець Олександр Байбуза говорить, що ціна яблук у Херсоні залежить від сезону.
"Чим ближче до зими, тим вища ціна і після Нового року ціна зростала. Наразі досить прийнятна ціна."
Обробку садів та фруктів контролює Держпродспоживслужба області.
"Робимо експертизу фіто-санітарну, також сертифікуємо. Якщо це по Україні, видаємо карантинні сертифікати у разі потреби, якщо господар вимагає", — розповіла начальниця управління фіто-санітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Лариса Коломієць.

Аліна Олефір, Ігор Педченко, Григорій Шматко
Суспільне Херсон