У Високопільської громади найгірші результати виконання бюджету

3 года назад 0

У І кварталі селищна рада недоотримала 1 млн грн.

Найгірші показники з виконання місцевого бюджету за підсумками першого кварталу на Херсонщині має Високопільська громада Бериславського району. Про це під час селекторної наради в облдержадміністрації 12 квітня повідомив перший заступник голови ХОДА Дмитро Бутрій.

— Високопілля виконало планові показники свого бюджету лише на 89%. Загалом громада недоотримала 1 млн грн. У ній не виконані надходження з податку з доходів фізичних осіб, плати за землю. Через це є великий ризик невиконання річного плану надходжень до бюджету, — розповів він.

За словами голови Високопільської селищної громади Ганни Шостак-Кучмяк, невиконання бюджету пов’язане зі скороченням державних установ.

— З ліквідацією Високопільського району місцеві районні установи підпали під реорганізацію або ліквідацію. Це одразу ж вплинуло на надходження ПДФО. Крім того, почали реорганізовувати місцеві райони електромереж “Херсонобленерго”. З січня всі податки по цій структурі надходять до Херсона, за місцем реєстрації підприємства. Через це ми недоотримаємо за рік 2,4 млн грн. Нас це дуже схвилювало, бо ми б хотіли, аби місцеві підприємства сплачували податок у нашій громаді. А щодо земельного податку, то за законом його можуть сплачувати до 29 серпня поточного року. Ми працюємо індивідуально з кожним землекористувачем. Хтось може сплатити податок раніше, а хтось ні. Не треба забувати й про карантин, який теж вплинув на бізнес, — пояснила голова громади.

Інформацію про реорганізацію місцевих районів електромереж “Херсонобленерго” підтвердив голова ХОДА Сергій Козир.

— Разом із ліквідацією РДА це є об’єктивними причинами ненадходження коштів до місцевих бюджетів. Але треба працювати над іншими механізмами їхнього наповнення. І вони існують, — наголосив він.

До Високопільської громади виникли зауваження й щодо неякісної підготовки учнів у місцевих школах.

— З усіх минулорічних випускників у селищі лише 7 здавали ЗНО. Жоден із них не отримав 160 або більше балів. На жаль, якість досягнень місцевих випускників не підтверджують достатній рівень педагогічної майстерності вчителів. Над цим треба працювати. Також Високопіллю потрібно звернути увагу на недостатню швидкість інтернету в умовах дистанційної освіти і не проведенні оптимізації малокомплектних освітніх закладів, — сказав заступник голови ХОДА Андрій Шибаєв.

Він звернув увагу на незабезпечення гарячим харчуванням учнів пільгових категорій та недостатню кількість індивідуальних засобів захисту у місцевих медиків. І лише організація ковід-патрулів у Високопільській громаді отримала найкращі оцінки керівництва ХОДА. Та попри ці зусилля, тут продовжує зростати кількість хворих на ковід. Утім, як і по всій Україні.

Олег БАТУРІН.