Громадське голосування в Новій Каховці

Громадське голосування в Новій Каховці

4 года назад 0

26 липня завершився останній день громадського голосування з приводу майбутнього прибережної паркової зони Нової Каховки. Пункти для голосування були розташовані в різних куточках міста. Люди отримували бюлетень з п’ятьма питаннями, відповідали на них, ставлячи галочку навпроти однієї з відповідей, і кидали бюлетень в урну для голосування. Загалом таким чином проголосувало 1574 особи. Ще 317 осіб не змогли прийти та проголосували онлайн. Загальна кількість людей, що взяли участь у голосуванні склала 1891 особа.

Громадське голосування в Новій Каховці
Громадське голосування в Новій Каховці

Перше питання стосувалось будівництва двох 9-поверхівок в парковій зоні. Але таку ідею схвалили лише 33 респондента. 72 особи погодились лише на 2-поверховий будинок і лише один. Зате 1772 особи (тобто майже 94% голосуючих) висловились за те, щоб в цьому місці був парк без будь-яких житлових будинків. 14 бюлетенів виявились зіпсованими (це ті, хто ставив декілька галочек відразу)

Громадське голосування в Новій Каховці
Громадське голосування в Новій Каховці

Друге питання стосувалось будівництва в Новій Каховці критого басейну. Перший варіант пропонував збудувати дуже коштовний та помпезний «Центр олімпійських видів спорту Н2О Нова Каховка». Цю ідею проштовхує секретар міськради Олександр Лук’яненко та міський голова Олександр Коваленко. Але не зважаючи на їх зусилля, ця ідея не надто приваблює новокаховчан. За неї проголосували лише 7% респондентів (140 голосів).

Активіст Андрій Пилипович запропонував іншу ідею – збудувати не спорткомплекс, а лише окремий критий басейн який буде вдесятеро дешевший за спорткомплекс. За цю ідею проголосували 64% респондентів (1218 осіб).

Громадське голосування в Новій Каховці
Громадське голосування в Новій Каховці

Депутат міської ради Параскева Джуманіязова пропонувала взагалі відмовитись від басейну через надмірну вартість експлуатаційних видатків та імовірну нерентабельність цієї споруди. Її думку підтримали 27% респондентів (514 голосів). Ще 19 бюлетенів були зіпсовані.

Третє питання, яке було виставлено на голосування, пропонувало узаконити всю паркову зону від ГЕСу до Інтернату. Ця територія завжди була парком. Одначе в останні роки на неї поклала своє око місцева будівельна мафія, яка вже почала відкусувати від парку шматок за шматком. Це стало можливим через махінації місцевих чиновників, котрі поступово виключають то одну то іншу ділянку зі складу парку. За те щоб узаконити весь придніпровський парк висловились 98% голосуючих (1852 голоса). Проти проголосували 1,5% (30 осіб). 7 бюлетенів виявились зіпсованими.

Четверте питання пропонувало узаконити пляжі Літній і Дружба. Особливо це питання стосувалось пляжу Дружба, про який мер Коваленко висловився, що це не пляж, а лише місце стихійного відпочинку. В той же час більшість новокаховчан, особливо літні люди, добре пам’ятають, що за радянських часів пляж Дружба був головним пляжем Нової Каховки. За те щоб узаконити пляжі одностайно висловились 99% голосуючих (1869 осіб). Проти лише 0,8% (15 осіб). Зіпсованими були лише 7 бюлетенів.

Нарешті п’яте останнє питання пропонувало заборонити в парковій зоні будь яке житлове будівництво. Цю ідею підтримали більш ніж 97% голосуючих (1846 осіб). Проти були 2% (38 осіб). Зіпсували бюлетені 7 осіб.

Загалом громадське голосування показало, що новокаховчани бажають зберегти паркову зону і захистити її від забудови. Наступним кроком стане вимога активістів до місцевої влади імплементувати результати громадського голосування.

Андрій Пилипович