Лічильник газу крутився назад у хаті на Херсонщині

3 года назад 0

Справжнісіньку судову війну з АТ «Херсонгаз» розпочала мешканка Нової Каховки, працівники якого прийшли до неї перевірити прилад обліку блакитного палива. І виявили, що на момент монтажу він показував 05453 кубометри газу. А майже через рік — 05451 кубометр, тобто …на 2 кубометри менше. При цьому у оселі справно працювали плита й опалювальний котел, які споживали це пальне.

«Феномен» зі зменшенням показників підприємство розцінило як несанкціоноване втручання у роботу приладу обліку. А оскільки коліщатка лічильника якимось незбагненним чином здійснили повний оберт у протилежному напрямі, городянці виставили колосальний рахунок на відшкодування вартості 99 тисяч 998 кубометрів газу — 880 тисяч гривень! Однак платити величезну суму городянка відмовилася. Натомість подала до суду позов, стверджуючи, що хатній лічильник був технічно неспроможний пропустити крізь себе таку кількість голубого палива. Вона вимагає провести експертизу приладу, аби перевірити його справність. Але лічильник не тільки демонтували, а вже й встановили іншому споживачеві (котрий на його роботу жодних нарікань не має). І тепер в експертизі жодного сенсу. Втім, позивачка з цим не погоджується й послідовно доводить своє.

Загалом Новокаховський міський та Херсонський апеляційний суди винесли по цій цивільній справі, відповідно шість і вісім різних ухвал (їх уже оприлюднили в Єдиному реєстрі судових рішень ). Проте чим вона завершиться — наразі сказати складно.

У «Херсонгазі» підозрюють, що споживач або якийсь «умілець» могли просто перестаратися з підкручуванням лічильника, аби менше платити за використаний газ. Але правила є правила: на скільки накрутила, стільки й заплати. Хоча за такі гроші власниця нерухомості цілком може опалювати її до кінця життя. Причому чим завгодно, окрім газу.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.