На Херсонщині поліція відкрила 30 кримінальних проваджень за домашнє насильство

5 лет назад 0

З початку цього року в поліції Херсонщини зареєстровано 2140 заяв і повідомлень про домашнє насильство. Складено 2009 адміністративних протоколів за вчинення домашнього насильства за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На обліку перебувають 2897 домашніх тиранів, з них: 2679 чоловіків, 214 жінок і 4 дитини до 18 років. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

Як повідомив начальник відділу дільничних офіцерів поліції Херсонської області Віталій Валяєв, за півроку поліція відкрила 30 кримінальних проваджень за ст.126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство», 17 з них вже направлені до суду. По двом провадженням домашнім тиранам суд виніс вироки.

Так, житель Великоолександрівського району проведе 2 роки за гратами за вчинення домашнього насильства у відношенні 78-річної матері. Чоловік виявився раніше судимим за крадіжки та погрозу вбивством. Кілька разів поліцейські складали на нього адміністративні протоколи за домашнє насильство, але він так і не припинив знущатися над матір’ю. Крім словесних образ, 48-річний син виганяв матір з квартири, перевертав їй на голову тарілки з їжею, ганявся за нею з сокирою, погрожував облити кислотою та побити. Після чергових образ, він вигнав матір з квартири. Коли вона намагалася втекти, він зіштовхнув її зі сходів. Після пережитих знущань у пенсіонерки розвинулися психічні посттравматичні розлади і вона потребує лікування. У відношенні чоловіка поліція відкрила кримінальне провадження за ст.126-1 КК України «Домашнє насильство». Районний суд визнав його винним і призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки.

50-річний житель Нижньосірогозького району засуджений до 160 годин громадських робіт за вчинення психологічного домашнього насильства над дружиною. Чоловік ображав її грубою лайкою, принижував та виганяв з будинку, забороняв користуватися електроенергією та інтернетом. Багато разів жінка була змушена ночувати у сусідів. У відношенні тирана поліцейські кілька разів складали адміністративні проколи, після чого відкрили кримінальне провадження за домашнє насильство. Наразі подружжя розірвало шлюб і кожен проживає окремо. Районний суд призначив чоловіку покарання у вигляді 160 годин громадських робіт.